Utrikes

Nu talas om en ny Jesusrörelse i pandemins fotspår

“Det handlar bara om Jesus” säger Trumpsupportern och musikern Sean Feucht, som samlar tusentals amerikaner på utomhusmöten.

Publisert Sist oppdatert

Likheterna är slående, tycker många amerikaner. Jesusrörelsen på 1970-talet föddes när frågor om ras och rättvisa var heta, den var karismatisk och började i Kalifornien. I dagens USA är rasfrågorna aktuella igen, och rörelsen började som en proteströrelse mot coronarestriktioner i Kalifornien sprider sig nu över landet. Men protestpastorn Feucht får också kritik, inte minst från andra kristna ledare.

Det började som en protest mot coronarestriktionerna på stränderna i Kalifornien. Sean Feuchts utomhuskonserter har sedan i somras samlat tiotusentals amerikaner, som i protest mot att kyrkor fått restriktioner har mötts utomhus. Irritationen över tvånget att bära ansiktsmask, och också över att Black Lives Matter (BLM) fått tillstånd att demonstrera, medan kyrkornas verksamhet har restriktioner, är märkbar i vissa kretsar i USA – och på Sean Feuchts samlingar bär få personer ansiktsmask, rapporterar Religion Unplugged. Nyhetssajten skriver om att covid-19 blivit grogrund för “en ny Jesusrörelse”.

Sjunger, hoppar och uttrycker sin tro

Det är framför allt Sean Feuchts massmöten som står i centrum för denna möjliga nya Jesusrörelse. Just nu pågår konsert- och mötesturnén “Let Us Worship” där Sean Feucht spelar tillsammans med andra musiker, talar och får människor att sjunga, hoppa och uttrycka sin tro. Fram tills nu har Feucht hållit hela 45 “gudstjänstprotester”, som ibland samlat upp till 7 000 människor (Fort Worth, Texas). Feucht har vid dessa samlingar talat om corona – men också om rasmotsättningar. Bland annat höll han ett möte i de kvarter där George Floyd dog. “Där det var upplopp kommer Gud med väckelse!" säger Feucht. Under Allhelgonahelgen planeras en konsert i Las Vegas, och fler ska det bli innan året är slut, skriver nyhetssajten Politico i ett porträtt av Sean Feucht.

Även andra karismatiska kyrkor och samfund i USA har ordnat utomhusgudstjänster och möten under pandemin. Men Sean Feuchts möten har väckt mer uppmärksamhet än många andra. Bland annat höll han en omskriven konsert från Golden Gate-bron i San Francisco i juli, där han uppmanade människor att sjunga och trotsa påbuden om att låta bli sången under kristna samlingar. Feucht spelade då på en Gibsongitarr från 1963 som han fått i gåva – från en man som var aktiv i Jesusrörelsen på 1970-talet.

Samlingar på stränderna

Vem är då Sean Feucht? Många amerikaner känner honom som folklore-inspirerad musiker med kopplingar till den karismatiska megaförsamlingen Bethel i Kalifornien. Feucht är inte anställd i församlingen i dag, men har kvar starka band till den. Församlingen har uttryckt stöd för Donald Trump, och Feucht försökte sig själv på en karriär som republikansk politiker, utan att komma särskilt långt.

I somras deltog Feucht i Jesusrörelsen “Saturate OCH”, vars samlingar på kaliforniska stränder under pandemin drog mer och mer folk. Under sommaren blev dessa beach-samlingar nästan en symbol för motståndet mot coronarestriktioner och kraven att bära ansiktsmask. Mötena på stränderna har beskrivits som “punksamlingar”: de hade en spontan protestkaraktär, och folk sjöng högt, trots restriktionerna mot just sång.

Men Feuchts konsertturnéer sträcker sig nu längre: “Let Us Worship” är en nationell turné´, som inleddes med konserten på Golden Gate-bron. I söndags höll han ett möte på National Mall, nära Vita huset i Washington, i samband med att den konservativa domaren Amy Coney Barrett utnämndes till domare. Trots de nära kopplingarna till politik, säger Sean Feucht själv att hans möten och konserter inte handlar om politik, utan om tron på Jesus. På mötena pratar han inte direkt om politik, skriver Politico, men däremot finns det gott om människor i publiken vid konserterna som bär Trump-attiraljer eller viftar med amerikanska flaggor. “Den amerikanska kyrkan reser sig”, säger Feucht i sina tal.

Men också religionsfriheten står i centrum. “För Feucht, och för många andra, handlar coronarestriktionerna inte om hälsa utan om religionsfrihet”, skriver Politico. En annan fråga som Feucht ofta tar upp är censur: han anklagar bland annat Facebook för att vara en del av “Big Tech censorship” (censur från de stora teknikföretagen).

Beskriver sig som vanlig amerikan

Sean Feuchts framtoning är ofta enkel, men ger, skriver både Politico och Religion Unplugged, associationer till kaliforniska surfare: långt lockigt hår, jeans och sandaler. Feucht vill gärna framställa sig själv som en “vanlig amerikan” med fyra barn, men han har samtidigt sinne för det dramatiska, vilket visar sig när han plockar fram Gibsongitarren, svingar svärd, och håller möte på Golden Gate.

Många amerikaner tycker sig nu se likheter mellan dessa massmöten och den Jesusrörelse som växte fram i USA under 1960-och 1970-talet. Feucht själv berättar om hippies som blir “tokiga i Jesus” på samma sätt som på 1970-talet och han betonar att detta är “inte politiskt, utan bibliskt”. Feucht är också inflytelserik i kristna kretsar: han var en av de 50 kristna ledare som i december bjöds in till Vita huset.

Kritik från kristna ledare

Men alla är inte glada över denna eventuella nya Jesusrörelse. Feucht får kritik för att han blandar ihop politik och tro, och det finns också de som var med på 1970-talet som är tveksamma till att det håller på att växa fram en Jesusrörelse som liknar den tidigare ungdomsrörelsen. Religion Unplugged har talat med Ann Wolfe, 67. Hon säger att det är svårt att se att dagens “hippies” skulle dras till Feucht, och att det trots att musikern gärna delar scenen med svarta pastorer finns de som säger att Feucht snarare ökar rasmotsättningarna. “Han anklagas för att stå för kristen nationalism”, säger hon.

Både kristna ledare och hälsovårdsmyndigheter anklagar också Feucht för att vara ansvarslös när det gäller corona. Hans konserter har blivit stoppade vid flera tillfällen, och i Nashville säger hälsomyndigheterna att strafföreläggande är att vänta.

“Feucht utformar sina konserter runt det som han ser som en konflikt mellan ´politiker´ och kristna, men de som är mest kritiska till Feucht är andra pastorer”, skriver Religion News Service.

– Allt jag kan se är en konsert utan social distansering. Det verkar som att det här handlar mera om Feucht än om Jesus, säger Thomas McKenzie, pastor vid Redeemer i Nashville.

Fakta: Ska besöka Las Vegas och New Orleans

  • Sean Feuchts konsert- och gudstjänstturné fortsätter, och under Allhelgonahelgen kommer han att besöka Las Vegas.
  • Senare i år ska han till Phoenix, New Orleans och Los Angeles.
  • Sean Feucht har 216 000 följare på sitt personliga Instagramkonto.
Powered by Labrador CMS