Nyheter
Ny dom: Fritt fram att handla alkohol online
“Hotar det svenska alkoholmonopolet”
Det är nu fritt fram att handla alkohol via nätet och få den hemkörd – så länge säljaren befinner sig i ett annat EU-land. Det är innebörden i en ny dom i Högsta domstolen. Från nykterhetshåll kommer nu krav på att den svenska lagen snabbt ska ändras.
På fredagen kom Högsta domstolen med sin slutliga dom i tvisten mellan Systembolaget och danska onlinehandelsbolaget Winefinder, som stridit sig igenom det svenska rättssystemet sedan 2019. Winefinder bryter inte mot lagen när man säljer aktivt mot kunder i Sverige, så länge man inte etablerar sin verksamhet i Sverige utan bedriver den från ett annat EU-land, enligt domen.
Därmed är det nu fritt fram för vem som helst – som fyllt 20 år – att beställa alkohol via internet och få den levererad till sin hemadress.
– Konsekvenserna blir till syvende och sist att det blir fler dödsfall, mer missbruk, fler barn som far illa, mer våld i samhället, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, vilken redan för tolv år sedan stämde Winefinder och nio andra bolag i samma bransch för brott mot den svenska alkohollagen.
– Det här hotar ju det svenska alkoholmonopolet som visat sig vara ett otroligt effektivt instrument för att hålla nere alkoholskadorna i samhället. Det är djupt problematiskt, säger han till Dagen.
– Det handlar inte bara om väldigt dyra viner. Det öppnar ju upp för andra aktörer att sälja billig sprit på import.
Vill stoppa möjligheten
Nu kräver organisationen att regeringen och riksdagen ändrar den svenska alkohollagen – så snabbt som möjligt dessutom – så att möjligheten att handla alkohol på nätet stoppas. Dagens dom visar att det finns ett kryphål i lagen som måste täppas till, menar IOGT-NTO, och faktum är att även Högsta domstolen riktar underförstådd kritik mot den svenska alkohollagen, just för att vara otillräcklig.
”Enligt ordalydelsen [i alkohollagen] förbjuds detaljhandel med bl a vin och starköl som bedrivs av annan än Systembolaget utan att det anges någon geografisk begränsning. Inte heller av förarbetena framgår någon geografisk avgränsning … Varken lagtext eller förarbeten anger vad som kan närmare anses vara detaljhandel i Sverige”, står det i domen.
– Jag tolkar det som att Högsta domstolen som har tittat på lagen konstaterar att den är otydlig och inte anpassad efter nya förutsättningar, säger Lucas Nilsson.
Minister ska analysera domen
Dagen har sökt socialminister Jakob Forssmed (KD), som avböjer att svara på frågor. Han säger dock i ett skriftligt uttalande att ”detaljhandelsmonopolet är en viktig del i svensk alkoholpolitik, som ska värnas. Vi kommer analysera den nu aktuella domen, vilka konsekvenser den kan få och vilka eventuella åtgärder som den föranleder”.
Dagligvarukedjan City Gross och matkassebolaget Mathem har tidigare erbjudit sina kunder att beställa vin till maten via just Winefinder och få den levererad tillsammans med matkassarna. Både City Gross och Mathem säger till Dagen att man just nu inte har några planer på att återuppta samarbetet.