Nyheter
Ny generation: Lärare vill ofta tysta ner elever som har en tro
Kristna elevorganisationen Ny generation känner igen utsattheten för kristna ungdomar som en ny undersökning sätter siffror på. – Framför allt är det sorgligt att så många elever möter motstånd från rektorer, lärare och vuxna, säger ledaren Emma Bergkvist.

Ny generation håller ihop omkring 200 aktiva kristna skolgrupper på främst gymnasieskolor över hela landet, men också ibland på högstadieskolor och universitet.
Rapporten från Sveriges kristna råd, SKR, som säger att nästan hälften av alla kristna elever upplever sig kränkta på grund av sin tro i skolan, har varit en rejäl "snackis" inom organisationen de senaste dagarna.
– Det är väldigt beklagligt att så många känner sig kränkta. Tyvärr är vi inte jätteförvånade över siffrorna. Vi känner igen att det finns problem bland dem som vill ha en kristen skolgrupp, framför allt från rektorer, lärare och vuxna, säger Emma Bergkvist, ledare för Ny generation i Sverige.
– Ofta kan eleverna dela sin tro med sina vänner utan att bli skrämda, men så är det naturkunskaps- eller religionsläraren som ställer dem mot väggen i skolan. Det är märkligt att de ska behöva bli så utsatta.
En del elever blir ledsna och tyngda och vill lägga ner sin skolgrupp, medan andra kör på ändå, uppger hon.
”Kan tvätta bort fördomar”
Emma Bergkvist hoppas att undersökningen, som bland annat presenterades av ärkebiskop Antje Jackelén, nu ska leda till att frågan tas på allvar bland politiker och andra på beslutande nivå i skolvärlden.
– Vi hoppas också att det ges utrymme för fler unga att leva ut, och vara öppen med, sin kristna tro.
– Det är viktigt att eleverna själva får sätta ord på sin tro i relationerna till sina klasskompisar. Här kan man tvätta bort fördomar och predika med sitt liv. Man spenderar ju så otroligt mycket tid med sina skolkompisar under skoltiden, säger Emma Bergkvist.

Emma Bergkvist.
"Mycket ängslighet"
Hon tycker också att Ny generations elever möter mycket av ängslighet bland rektorer och lärare. I stället för att se eleverna som en resurs när de har drivkraft och vill verka för en god skolmiljö, vill de ofta tysta ner den som har någon form av religiös livsåskådning, menar hon.
– Själva undervisningen ska ju vara icke-konfessionell. Men ibland verkar lärare och rektorer tro att elever inte själva får ha en tro. Det är feltolkat tycker vi, säger Emma Bergkvist och hänvisar till en lagkommentar i skollagen från 2011 som säger att elever själva kan driva rastaktiviteter med konfessionella inslag.
Läs mer Lärarna såg att Emma blev mobbad för sin tro – ingen ingrep
Får samtidigt energi
Mitt i de dystra siffrorna är Emma Bergkvist samtidigt glad för den undersökning som har gjorts bland de kristna eleverna. Hon säger att det blir någon form av bekräftelse för alla de elever som känner igen sig.
– Vi har fått lite ny energi att ligga på, där vi har kristna skolgrupper som kämpar med de här frågorna. Det är värt att ta samtalen. Jag är jättetacksam till Sveriges kristna råd som har gjort undersökningen. Att det är ekumeniskt från alla samfund är extra starkt.
– Vi ska använda den på bästa sätt vi kan för att få se en förändring.
Ungdomarna är föredömen
Hon vill också utropa beundran för alla de skolgrupper som hon säger kör på även i motvind.
– De är föredömen i att leva ut en tro, och inte bara prata om att göra saker för Gud, säger Emma Bergkvist.
Läs också Oförsvarligt att kristna barn blir mobbade utan att vuxna griper in