Nyheter

Ny handbok för Svenska Kyrkan dröjer efter kritik

Arbetet med att framställa Svenska kyrkans nya kyrkohandbok drar ut på tiden. När alla utvärderingar kommit in från församlingarna vill kyrkostyrelsens arbetsutskott förlänga processen med ett år.

Boel Hössjer Sundman.
Boel Hössjer Sundman.
Publicerad Senast uppdaterad

– Det är en möjlighet att kyrkohandboken tas i bruk påskdagen år 2017, säger prästen Boel Hössjer Sundman, ansvarig för arbetet med den nya kyrkohandboken.

Svenska kyrkan började arbeta på en ny kyrkohandbok i slutet av 1990-talet. Under förra året skickades ett förslag på den nya handboken ut till Svenska kyrkans församlingar runtom i landet. Under ett år har församlingarna fått prova, och utvärdera den i samråd med varandra.

Förlänger arbetet

Många av de församlingar som varit med under året och testat förslaget till handboken har nu kommit med åsikter. Även andra har haft möjlighet att komma med synpunkter, och första februari 2014 sammanställde man svaren. Nu tar man alltså beslutet att förlänga arbetet ett år.

– Flera har haft synpunkter på saker som man vill ska fungera bättre. Detta är en lång process och på ett sätt är det glädjande att så många visar ett sådant engagemang, säger Boel Hössjer Sundman.

Hon har arbetat med projektet sedan 2010 och berättar att det framför allt är omfattningen i svaren som gjort att man vill ta mer tid åt att läsa igenom allt.

– En stor majoritet har sagt ja till förslaget, med justeringar. Men nu väntar alltså en förlängd process där man ska gå igenom svaren noggrant, säger hon.

Åsikter på lärandeperspektivet

En av de grupper som gett kritik åt förslaget på kyrkohandboken är Teologiska kommittén, som är ett organ till kyrkostyrelsen.

– De hade synpunkter på bland annat lärandeperspektivet, och en formulering i välsignelsen. Deras röst är viktig. Andra har till exempel haft synpunkter på saker som dopgudstjänstens rytm och delar av musiken i förslaget, säger Boel Hössjer Sundman.

En ny kyrkohandbok kan beslutas av kyrkomötet 2016, och så länge kan församlingarna använda förslaget från 2012 i sina gudstjänster.