Nyheter

Ny rapport: Kyrkans sociala arbete bidrar med miljarder

Värdet på diakonal verksamhet beräknat i förhållande till samhällsekonomin

Publisert Sist oppdatert

Svenska kyrkans sociala arbete med mat- och klädutdelning, språkundervisning för nyanlända samt psykiskt och existentiellt stöd besparar samhällsekonomin åtminstone 1,5 miljarder kronor varje år. Allt enligt en ny rapport från analysföretaget Ramboll.

Det beräknade värdet på kyrkans sociala insatser motsvarar en tjugondel av det statliga stödet till kommunsektorn för att stärka välfärden, enligt rapportförfattarna.

Svenska kyrkans stift och 1 300 församlingar arbetar diakonalt bland annat genom arbetsmarknadsinsatser, integrationsstöd och pedagogiska aktiviteter som skol- och fritidsverksamhet. Drygt hälften av det beräknade samhällsekonomiska värdet på 1,5 miljarder kronor kommer från sociala aktiviteter bland barn, unga och äldre samt från psykiskt och existentiellt stöd.

“Uttryck för kristen tro”

Ärkebiskop Antje Jackelén säger i ett uttalande apropå analysen av kyrkans diakonala arbete:

– Även om mycket förblir odokumenterat bekräftar rapporten att Svenska kyrkan tar ett brett samhällsansvar genom sitt diakonala arbete. På många olika sätt ges omsorg och skapas gemenskap. Diakoni innebär också att påverka och driva på för förändring där vi ser brister i samhällets skyddsnät. Allt detta är ett uttryck för kristen tro.

Använt försiktighetsprincip

Det är Svenska kyrkan som har beställt rapporten – så den ska läsas med ögonen att kyrkan här vill lyfta fram betydelsen av det diakonala arbete som sker i landets församlingar, samtidigt som det är ett självständigt analysföretag som har gjort arbetet. Rapporten gör på samma gång anspråk på att använda sig av “försiktighetsprincipen” i sina beräkningar och hävdar att värdet av kyrkans diakonala arbete sannolikt är betydligt högre än 1,5 miljarder kronor.

Men det finns “flera osäkerheter” i hur uppgifterna har sammanställts, skriver man i rapporten.

Siffran har tagits fram utifrån beräkningar på kostnadsbesparingar för den offentlig verksamheten, liksom för enskilda personer som har kunnat få hjälp gratis eller billigare, där andra aktörer brukar ta betalt.

Frälsningsarmén en annan aktör

Det finns förstås många andra kyrkor och samfund utöver Svenska kyrkan som också gör sociala insatser. Robert Tuftström, divisionschef för det sociala arbetet hos Frälsningsarmén, tycker spontant att beräkningen av värdet på den diakonala verksamheten hos Svenska kyrkan låter rimlig, och att det är bra att sådana här analyser görs.

Bara Frälsningsarméns sociala institutioner för människor i missbruk, hemlöshet, familjehem, EU-härbärgen med mera omsätter 220 miljoner kronor årligen, uppger han – och till detta samlar Frälsningsarmén själva dessutom in 40 miljoner kronor från allmänheten. Utöver detta tillkommer alla de lokala kårernas diakonala arbete.

Varje tisdag åker ett team från Frälsningsarmén Midsommarkransens akutboende ut på en runda i Stockholms parker för att möta utslagna och människor i hemlöshet.
Frälsningsarmén vid Midsommarkransens akutboende i Stockholm och Emilio Betancour-Rothut möter utslagna och människor i hemlöshet.

– Det är viktigt att vi får se även i kronor och ören vad insatserna från den idéburna och ideella sektorn handlar om. Vi vill vara ett komplement till samhällets socialtjänst på områden som inte fångas upp.

– Här hoppas vi kunna vara en röst för den svage, och lyfta upp problematiken, så att vi i nästa skede kan släppa bollen till samhället och fortsätta vara ett komplement. Vi är inte bundna av myndighetsutövning, så vi i kyrkorna kan arbeta på ett mer flexibelt sätt, säger Robert Tuftström.

En ögonöppnare

Riksdagsledamoten Sofia Nilsson (C), socialpolitisk talesperson för partiet, säger till Dagen att kyrkans och det offentligas insatser är viktiga på olika sätt – och menar att de behövs båda två. Hon har inte tidigare funderat över hur mycket Svenska kyrkans sociala arbete innebär i pengar, men tycker att det är en stor siffra – och säger att hon egentligen inte är så förvånad.

Porträtt Sofia Nilsson.
Riksdagsledamot Sofia Nilsson (C).

– Kyrkan gör det på ett fantastiskt bra sätt med öppen förskola, diakoni för ensamkommande och annat som människor uppskattar. Men jag tror att vi politiskt, både nationellt och lokalt, skulle kunna kroka arm ännu mer. Det här kan vara en ögonöppnare till att fundera mer över hur vi kan stötta och samarbeta för våra medborgare, säger Sofia Nilsson.

Fakta: Uppskattat värde av Svenska kyrkans diakonala arbete

  • Arbetsmarknadsinsatser (200 miljoner kr).
  • Integrationsstöd (118 miljoner kr).
  • Pedagogiskt stöd (197 miljoner kr).
  • Praktiskt stöd (155 miljoner kr).
  • Psykiskt och existentiellt stöd (340 miljoner kr).
  • Sociala aktiviteter (542 miljoner kr).
Powered by Labrador CMS