Nyheter
Ny trend: Gamla kyrkor startar nya församlingar
Allt fler etablerade frikyrkoförsamlingar grundar nya församlingar – på samma eller annan ort. – Det måste vara församlingar som startar församlingar, säger Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Här är några exempel från olika samfund på församlingar som har startat nya församlingar:
* Aneby Alliansförsamling i Småland stöttar en nystartad frikyrkoförsamling i Gnesta i Södermanland, med kopplingar till Equmeniakyrkan, Alliansmissionen och Pingst.
* Pingstförsamlingen Hope Church i Vetlanda startar ny församling i Växjö, sju mil bort.
* Saronkyrkan i Hallsberg i Närke (Evangeliska frikyrkan) planterar en ny grupp på andra sidan av Hallsberg.
* Elimkyrkan i Eskilstuna startar nya Equmeniaförsamlingen VOIS i Norrköping.
* Frälsningsarmén i Västerås drar igång en kår i Sala i Bergslagen.
* EFS i Ulricehamn stöttar en ny församlingsgrupp som möts på Bar Prego i samma stad.
Listan kunde göras mycket längre. De närmsta åren kommer vi sannolikt att få se betydligt mer av att gamla väletablerade församlingar är med och startar nya.
Ska anta gemensam vision
På pastorskonferenser i frikyrkosamfunden är frågan högt på agendan. Och när samfundsledarna möttes i Frikyrkosamråd nyligen utmanades de att anta en gemensam vision för frikyrkorna i Sverige, med avsikten att bryta trenden och få en nettotillväxt av församlingar i stället för dagens nettominskning. Om den visionen ska antas eller inte har frikyrkoledarna fått i läxa att fundera över ihop med sina olika samfundsledningar.
Läs mer: Samfundsbasen som startar nytt på hemmaplan
Under tioårsperioden 2006-2015 lades det i Sverige ner 668 frikyrkoförsamlingar, visar statistiken. Det innebär att nästan var fjärde församling som fanns 2005 hade försvunnit tio år senare och att mer än en frikyrkoförsamling i veckan läggs ned.
Kyrkoledarna i frikyrkosamfunden möttes redan för drygt ett år sedan i Pingstkyrkan i Västerås för att kraftsamla och samtala gemensamt om församlingsplantering. Sedan dess har bland annat det ekumeniska församlingsgrundarnätverket drivit på om en gemensam vision.
Avsätter en procent årligen
Lasse Svensson, som också är ordförande i Frikyrkosamråd:
– Jag ser en tydlig Gudsrikestanke här, och vi vill arbeta ur ett ekumeniskt perspektiv. Hur kan vi stötta och hjälpa varandra att vända trenden? Vi är inte rädda för flera kyrkor i samma stad, men kanske ska vi ändå veta om varandra och se till att vi kompletterar varandra.
Läs mer: Läs listan över de församlingar som planteras just nu
Kerstin Oderhem, missionsföreståndare inom EFS, säger att nyplanteringar är en del av missionsuppdraget. EFS avsätter exempelvis en procent av alla insamlade medel till en pionjärfond där nya församlingar kan ansöka om stöd under en uppstartsperiod.
Ett exempel inom EFS är Öjersjökyrkan i Furulunds församling i Partille där en lokal församling funderat vad de kan göra i ett nytt bostadsområde, och etablerat något nytt.