Nyheter

Nya anklagelser mot Saab om mutor

– Det är oroande att Saab i olika omgångar blir indragna i mutanklagelser gällande vår vapenexport. Men i slutändan finns ju en klockren lösning: sluta exportera vapen. Det säger Kristna Fredsrörelsen i en kommentar till nya mutanklagelser som framkom på onsdagen.

I samband med att Saab skrev kontrakt med den sydafrikanska regeringen om Jas Gripen-plan träffades också ett konsultavtal på fem miljoner med en mutanklagad fackföreningsledare, enligt nya uppgifter. Bild: Det första Jas Gripen i en förevisning, 'rollout' i Linköping 2005.
I samband med att Saab skrev kontrakt med den sydafrikanska regeringen om Jas Gripen-plan träffades också ett konsultavtal på fem miljoner med en mutanklagad fackföreningsledare, enligt nya uppgifter. Bild: Det första Jas Gripen i en förevisning, "rollout" i Linköping 2005.
Publisert Sist oppdatert

I en artikel i Svenska Dagbladet på onsdagen skriver tidningen att Saab år 2000 skrev under ett konsultavtal med den mutanklagade fackföreningsledaren Moses Mayekiso och senare betalade honom fem miljoner kronor.

Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson vill varken bekräfta eller dementera avtalet.

– Saab bekräftar eller dementerar aldrig några avtals existens, säger han till tidningen.

Han säger dock att eventuellt "samverkande" alltid följer de lagar och regler som gäller.

De nya mutanklagelserna kommenteras av bland andra Magnus Walan vid biståndsorganisationen Diakonia. Han har länge följt de affärer som svenska Saab gjorde med Sydafrika. Han säger att det i dagsläget behövs en ny förundersökning för att gå till botten med anklagelserna om mutor och korruption, bland annat eftersom det nu kommer fram nya pusselbitar som inte funnits med tidigare.

Svenska Freds är inne på samma linje, och säger att de nya uppgifter som framkommit tyder på att det finns en korruptionsskandal kopplad till Sydafrika-affären.

– Redan i maj var vi inne på att göra en polisanmälan när TV4 kunde avslöja ett annat konsultavtal, säger föreningens ordförande Agnes Hellström till Svenska Dagbladet.

Svenska Freds funderar nu på om de ska gå vidare med en polisanmälan. Föreningen har tidigare gjort en anmälan mot Saab. Då var brottsmisstanken "misstankar om mutbrott, bestickning" i Gripen-affären samt "motköp - offsets - som var kopplade till affären", skriver Svenska Freds på sin hemsida. Men den polisundersökningen lades ner 2016.

– Nu får vi titta på det igen och ta ställning till hur vi ska agera, säger Agnes Hellström.

Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker säger till Dagen att man är oroad över att Saab i olika omgångar blir indragna i mutanklagelser gällande vår vapenexport.

– Det är tydligt att regeringen och Saab sedan länge har ett nära band, men att de verkar ha svårt att skilja på vem som gör vad och på vilket sätt. Ett tydligt tecken på det är besöket till Saudiarabien som gjordes gemensamt nyligen med representanter från regeringen och Saab där de öppet förhandlar eventuellt avtal med en absolut monarki, det vill säga en diktatur. Detta med en färsk utredning i fickan som ska innehålla striktare demokratikriterier för export.

Kristna Freds säger att de "inte är främmande" för en polisanmälan.

– Det är ett bra förslag, säger Lotta Sjöström Becker.

– Det luktar unket om regeringens relation till Saabs vapenexport, och om en polisutredning kan klargöra mutbrott är det ett bevis på att stora förändringar måste ske, både från regeringen och hur Saab sköter sina affärer. Men i slutändan finns ju en klockren lösning: sluta exportera vapen.

Powered by Labrador CMS