Nyheter

Nya bud: Asylboende för kristna tonas ner

Behovet att skydda asylsökande kristna finns kvar. Men de som drivit på för att Migrationsverket bör öppna renodlade kristna asylboenden har tonat ned sina krav.

Desirée Pethrus, Nuri Kino och Merzek Botros delar bilden att kristna fortfarande har det tufft på landets asylboenden. Jacob Rudolfsson (t v) var moderator.
Desirée Pethrus, Nuri Kino och Merzek Botros delar bilden att kristna fortfarande har det tufft på landets asylboenden. Jacob Rudolfsson (t v) var moderator.
Publisert Sist oppdatert

Situationen för kristna på svenska asylboenden är fortfarande dyster, och trakasserier fortsätter. Den bilden var tydlig då Kristdemokraterna bjöd in till ett seminarium i ämnet, på initiativ av riksdagsledamoten Desirée Pethrus.

– Konflikt mellan muslimer och kristna är inget jag vill bidra med, men samtidigt måste vi se sanningen i vitögat, inledde hon seminariet med.

Där krävde hon en kraftfull markering från regeringen, och att mer görs för att komma till rätta med situationen på svenska asylboenden.

– Regeringen och Migrationsverket har inte tagit frågan på allvar, menar hon.

De som deltog på seminariet hade sedan flera obehagliga vittnesmål att dela med sig av, där pastor Merzek Botros med en predikants inlevelse berättade om kristna som av rädsla tar av sig sina kors.

– Det känns jobbigt när du får flera samtal varje dag när någon ringer och ber om hjälp, berättade han.

Skäms för situationen

Merzek Botros tog också upp att hans församling hjälpt tio personer att flytta från olika boenden, och han varnade för vad som komma skall när personerna som trakasserat kristna sedan kommer ut i samhället.

Nuri Kino höll också ett slagkraftigt tal, där han inledde med att han skäms för hur situationen har blivit, och där han tycker att svenska myndigheter har beröringsskräck inför situationen.

– Många lever i skräck på våra boenden.

De som deltog på seminariet har tidigare lyft frågan att det kan behövas asylboenden för kristna för att komma till rätta med situationen. Désirée Pethrus har fört in frågan i riksdagen, och debatterat mot migrationsminister Morgan Johansson (S).

Ville starta kristna boenden

Även Nuri Kino har gjort utspel där han gått ut med att han ska starta kristna asylboenden, och även ställt krav på kyrkor att de ska stödja idén.

Svaret från såväl Migrationsverket som ansvarig minister har varit nej, asylsökande ska inte delas upp utifrån religiös tillhörighet. Däremot har Migrationsverket efter kritiken öppnat upp för att boenden för utsatta grupper är en möjlig väg att gå, vilket även skulle inkludera utsatta kristna.

Fokus på utsatta grupper

Det här verkar vara en idé som har fallit i god jord. För på riksdagsseminariet hördes inte några högljudda krav på renodlade kristna asylboenden. Däremot att utsatta kristna, tillsammans med andra grupper, ska få skydd.

– Jag har sagt att egentligen är det ett misslyckande om vi skulle vara tvungna att skapa kristna asylboenden, men om kristna inte kan känna sig trygga måste vi ordna någon form av skyddat boende för den gruppen, säger Désirée Pethrus till Dagen efter seminariets slut.

Att kalla boendena för kristna är alltså inte det viktiga?

– Nej, det är det inte. Det kan vara andra grupper, som ensamstående kvinnor som känner sig utsatta, och en person som behöver skydd av annat skäl måste också kunna få ett skyddat boende.

Även Nuri Kino säger att det är boenden för särskilt utsatta grupper som är det viktiga i sammanhanget.

Du har drivit på för kristna asylboenden, men nu verkar du ha landat i samma slutsats som Migrationsverket?

– Jag har egentligen alltid sagt att boenden för särskilt utsatta behövs, och att kristna är en del av den utsatta gruppen, säger Nuri Kino.

Powered by Labrador CMS