Nyheter

Nya väskförbudet: Så påverkas gudstjänster

Sveriges kristna råd till kyrkorna: Alla avvikelser från det normala bör rapporteras till polisen.

Hur ska kyrkorna agera efter Polisens beslut om väskförbud vid större arrangemang?
Hur ska kyrkorna agera efter Polisens beslut om väskförbud vid större arrangemang?
Publisert Sist oppdatert

Polisens beslut om väskförbud vid större arrangemang omfattar inte gudstjänstfirandet i kyrkorna. Det förtydligar Sveriges kristna råd med anledning av de nya regler som införts.

Det innebär alltså att kyrkor och församlingar kan fira gudstjänst precis som vanligt nu under allhelgonahelgen, liksom framöver, enligt de regler som nu gäller från 1 november, skriver Sveriges kristna råd i ett inlägg på sin webbplats.

SKR uppmanar samtidigt landets kyrkor att alltid arbeta för trygghet, och att vara medvetna om den förhöjda terrornivån.

Alla avvikelser från det normala bör rapporteras till polisen – och det är viktigt att kyrkorna tar ansvar som arrangörer, betonar kyrkornas samarbetsorgan.

Viss förvirring uppstod

Totalförbudet mot alla väskor, och även genomskinliga påsar, vid större idrottsevenemang och vid konserter och festivaler som är tillståndspliktiga meddelades från polisen under onsdagen. Bakgrunden är det förhöjda terrorhotet och att polisen på det här sättet vill minska möjligheterna till att föra in vapen och annat i stora folksamlingar.

En viss förvirring uppstod dock bland arrangörer och allmänhet när väskförbudet infördes med kort varsel. Efteråt har det förtydligats att skötväskor till barn är undantagna, liksom väskor för medicinsk utrustning, men att de då ska genomsökas först vid de aktuella evenemangen.

Man kan fråga sig var gränsen går egentligen, och vad skillnaden är mellan konserter och gudstjänster,

Malin Nyström, Frihamnskyrkan Göteborg

Carolakonsert i Frihamnskyrkan

Malin Nyström, verksamhetssamordnare för Frihamnskyrkan i Göteborg (Smyrnaförsamlingen) säger att det SKR har fått höra är samma signaler som hon fått från närpolisen vid kyrkan. När kyrkan är uthyrd till två utsålda Carolakonserter nu i helgen kommer väskförbud att råda, men däremot inte på söndagens gudstjänst som församlingen själv ordnar.

Malin Nyström är verksamhetssamordnare i Smyrna
Malin Nyström är verksamhetssamordnare i Frihamnskyrkan i Göteborg (Smyrnaförsamlingen).

– På gudstjänsten har vi inte tänkt att kolla väskor. Men vi får följa detta. Man kan fråga sig var gränsen går egentligen, och vad skillnaden är mellan konserter och gudstjänster, säger Malin Nyström.

Nyinvigda Frihamnskyrkan är en av landets största frikyrkor, med plats för 1 200 personer. Det har under hösten därför varit naturligt att gudstjänstvärdarna också har bett att få titta i väskor vid större arrangemang även i församlingens regi, uppger Malin Nyström.

– Vår erfarenhet är att människor förstår att det är för allas säkerhet, säger hon.

Gudstjänst kräver inte tillstånd

Sveriges kristna råd påpekar att gudstjänster och andra samlingar i kyrkor vanligtvis betraktas som allmän sammankomst. Det innebär att de inte kräver särskilt tillstånd eller anmälan enligt ordningslagen – och alltså därför inte omfattas av det nya väskförbudet.

Men om en församling skulle anordna ett väldigt stort arrangemang med extra många besökare, där säkerheten kan äventyras, kan det i vissa fall krävas tillstånd från myndigheterna och bli aktuellt med väskförbudet även här, skriver SKR.


Powered by Labrador CMS