Nyheter
Nykterhetsrörelsen kritiserar KD för ja till gårdsförsäljning
Nykterhetsrörelsen oroas av ett uppluckrat alkoholmonopol efter att riksdagen sagt ja till gårdsförsäljning av alkohol. Men enligt KD:s Emma Henriksson har man enbart sagt ja till förslaget på villkor att alkoholmonopolet är kvar.

Allianspartierna och SD har i riksdagen drivit igenom ett förslag att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Ett beslut som får vissa att jubla och tro att det lokalproducerade vinet går att sälja redan i morgon, medan andra varnar för att alkoholmonopolet är på väg att försvinna med stora sociala konsekvenser som följd.
Debatten kommer nog att nyktra till inom kort.
Någon snabb förändring är nämligen inte i sikte. Vad som hänt är att oppositionen röstade igenom ett tillkännagivande där de ger regeringen i uppgift att ta frågan vidare. Att regeringen skulle ta sig an frågan innan valet är inte troligt. Och efter valet, ja, då gäller fortfarande det långsamma demokratiska tröskverket med utredning som ett första steg.
Läs också: Riksdagen röstade för gårdsförsäljning av alkohol
LP-stiftelsen: De tänjer på gränserna
Men trots det, beslutet har rört upp känslor, exempelvis inom nykterhetsrörelsen.
– Det är beklagligt, säger Hans Wikström, verksamhetsledare på LP-stiftelsen.
Han säger att vad politikerna nu gör är att tänja på gränserna och avdramatisera drickandet ytterligare. Han vill varna för de samhällsproblem som kommer om alkoholen blir mer tillgänglig.
Men att riksdagsbeslutet skulle luckra upp alkoholmonopolet tror han inte.
– Men det är ett steg åt det hållet. Sedan tror jag att alkoholmonopolet är starkt, det här med gårdsförsäljning ligger långt borta.
IOGT-NTO: KD och L har gjort en kovändning
Johnny Mostacero, ordförande för IOGT-NTO, instämmer.
– Det här är jättetråkigt. För så sent som för ett år sedan hade socialutskottet en annan inställning men har vänt det senaste året eftersom KD och L gjort en kovändning, säger han.
– Det som kommer att hända nu är att det blir en utredning. Tidigare har det visat sig i två utredningar att gårdsförsäljning inte är förenligt med EU-rätten och jag har svårt att en tredje utredning kommer fram till annat reslutat.
Snarare, menar han, kommer riksdagens beslut snarare ge falska förhoppningar till lokala producenter som tror att gårdsförsäljning inom kort kommer att vara möjlig.
I dag är det svenska alkoholmonopolet redan ett undantag från EU:s regler. Att införa gårdsförsäljning av alkohol skulle vara ett undantag från undantaget, vilket gör det snårigt med lagstiftningen.
– Det går inte att införa, menar Johnny Mostacero.
Läs också: Johnny Mostacero: Mer alkohol ger mer våld
KD svarar: ”Ingen kovändning”
Emma Henriksson (KD) är Socialutskottets ordförande och hon menar, i motsats till IOGT-NTO, att KD inte gjort en kovändning.
– Frågan har varit uppe på riksting flera gånger och det ställningstagande KD har är att vi inte är emot gårdsförsäljning i sig, säger hon.
– Men vi ska ha en solidarisk och restriktiv alkoholpolitik och där är monopolet ett av de viktigaste verktygen. Alkoholmonopolet ska inte hotas.
– Det vi har röstat för är att göra det möjligt att införa gårdsförsäljning i begränsad utsträckning, men med förutsättningen att alkoholmonopolet är kvar, säger Emma Henriksson.
Här menar hon att andra Allianspartier har börjat testa gränserna, men att de i och med det här förslaget snarare förbundit sig till att ha kvar nuvarande monopolsystem.
Och hon ser det heller inte som troligt att en ny utredning kommer att hitta en lösning som kombinerar alkoholmonopol och gårdsförsäljning .
– I så fall hade det redan genomförts.
Läs också: Felicia Ferreira: Begränsa alkoholen - sluta diskutera gårdsförsäljning