Nyheter

Obligatoriska andakter ska utmana skollagen

Den svenska skollagen skulle aldrig klara sig i Europadomstolen. Det menar jurister som nu vill att någon skola ska våga bryta mot lagen. ”Vi är villiga att ta oss an ett fall”, säger Ruth Nordström på Scandinavian human rights lawyers.

Minister försvarar lagen. ”Vi uppfyller Europakonventionen, men det är klart att man kan tycka att vi ska göra det på ett annat sätt också”, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Minister försvarar lagen. ”Vi uppfyller Europakonventionen, men det är klart att man kan tycka att vi ska göra det på ett annat sätt också”, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Publisert Sist oppdatert

Frågan om den svenska skollagen är förenlig med Europakonventionen har pågått i flera år. Grunden till konflikten handlar om två formuleringar - dels Europakonventionen som säger att föräldrar har rätt att ge sina barn en skolgång "som står i överenskommelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse", dels skollagen som slår fast att undervisningen ska vara icke-konfessionell.

– Vi uppfyller Europakonventionen, men det är klart att man kan tycka att vi ska göra det på ett annat sätt också, men vi uppfyller Europakonventionen, sa nyligen utbildningsminister Jan Björklund (FP) till Dagen.

Ger föräldrar rätt att bestämma

På ett seminarium i går där bland annat Ruth Nordström och Roger Kiska, Europachef för Alliance defending freedom samt juristprofessor Reinhold Fahlbeck, Lunds universitet, medverkade var tongångarna däremot helt annorlunda. Roger Kiska räknade upp en handfull olika internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under – och som ger föräldrar rätt att bestämma vilken typ av utbildning deras barn ska få.

”Vad händer i Sverige?”

Att det i dag finns en skillnad mellan den svenska skollagen och dessa överenskommelser ser han som en ”no-brainer” – fritt översätt; något som man inte behöver lägga ned särskilt mycket kraft och energi på för att förstå.

– När jag reser runt i Europa får jag ofta frågan ”Vad händer egentligen i Sverige?”.

Professor emeritus Reinhold Fahlbeck menar att Jan Björklund är helt ute och cyklar när han säger att den svenska skollagen uppfyller Europakonventionen. Han konstaterar i och för sig att det är helt korrekt att utbildningen vid en statlig skola ska vara icke-konfessionell. Men att samtidigt slå fast att undervisningen vid fristående skolor ska vara icke-konfessionell är helt fel.

Vill inte erkänna misstag

– Juristerna som skapade lagen har tolkat Europadomstolens beslut helt fel. Om det var medvetet eller omedvetet vet jag inte, men fel är det i alla fall. De är inte experter på det här området och nu vill ingen erkänna misstaget. Det handlar om för mycket prestige.

Enligt Reinhold Fahlbeck finns det bara ett sätt att komma tillrätta med problemet – och det är inte inom landets gränser.

– Varför går ni inte till Europadomstolen?!, frågade han med riktning mot Bosse Nyberg, ordförande för Kristna friskolerådet.

– Vi vill, men vet inte hur vi gör, svarade Bosse Nyberg.

Flera processer på gång

Ruth Nordström är just nu inblandad i flera juridiska processer på Europanivå som rör svenska förhållanden. Dessutom företräder hon barnmorskan Ellinor Grimmark som åberopat samvetsskäl för att slippa utföra aborter. Det fallet har anmälts till diskrimineringsombudsmannen, DO, och Ruth Nordström har tidigare sagt att hon vill driva frågan ändå till Europadomstolen.

Samtidigt säger hon också att Scandinavian human rights lawyers gärna engagerar sig i andra fall.

– Jag har meddelat Kristna friskolerådet att vi är villiga att ta oss an ett fall. Och jag håller just nu på att gå igenom anmälningar som Skolinspektionen har granskat samt fall som har gått till domstolsprövning för att se om det finns några principiellt intressanta ärenden som vi skulle kunna lyfta upp.

– Några konkreta exempel skulle kunna vara en konfessionell sexualundervisning eller obligatoriska andakter.

Reinhold Fahlbeck beklagar att svenska skolledare, trots sin frustration, är så måna om att följa den svenska skollagen. Han menar att det hade varit bra om någon hade vågat testa gränserna.

Om Ruth Nordström får som hon vill är det precis vad som kommer att hända framöver.

Powered by Labrador CMS