Nyheter
Offren för trafficking blir fler – trots nya lagar
Mellan 2010 och 2012 registrerades 30 146 offer för människohandel i EU:s medlemsländer. 16 procent av dessa var barn. Nyligen kom en ny rapport om handeln med människor.

– Bakom varje siffra om traffickingoffer finns en oerhörd mänsklig tragedi.
Det säger EU-kommissionären Cecilia Malmström, som presenterade rapporten. Hon har jobbat hårt med att få alla medlemsländer att införa strängare lagar för att förhindra trafficking. EU har även infört en strategi, en lista med 40 punkter där en av punkterna är att gränspersonal ska bli bättre på att upptäcka offren.
– Vi har kommit en bra bit på vägen i kampen mot detta brott, och vi har sett till att gemensamma lagar är på plats i Europa. Nu gäller det att se till att detta brott verkligen prioriteras och att samarbetet över gränserna blir ännu starkare.
Över 1 000 barn drabbade
Av de offer som var EU-medborgare kommer flest ifrån Rumänien, Bulgarien, Holland, Ungern och Polen. Siffrorna visar också att över 1 000 barn blev offer för människohandel för sexuellt utnyttjande i EU mellan 2010–2012. Eftersom denna siffra bara innefattar de offer som kommit i kontakt med myndigheter eller hjälpcenter kan mörkertalet antas vara stort. I Sverige identifierades 311 offer för trafficking under perioden.
Cecilia Malmström tog också upp det faktum att två länder släpar efter i införandet av den nya EU-lagstiftningen om trafficking – Belgien och Tyskland.
– Jag förväntar mig att alla länder tar sitt ansvar och inför lagarna omgående, sa hon under presskonferensen.
Anti-traffickingdag
För några veckor sedan var det dessutom EU:s anti-trafficking-dag och det anordnades manifestationer på olika håll runt om i världen. Här i Sverige genomförde bland annat församlingen Hillsong en marsch genom Stockholm för att uppmärksamma offren.
– Det kan vara svårt att veta vad man kan göra, men man kan alltid göra någonting. Våra uppsträckta händer mot Gud behöver resultera i utsträckta händer mot en trasig omvärld. Man tror att ungefär 27 miljoner människor i världen är förslavade på olika sätt. Vårt uppdrag som kyrka är ju att vara ett ljus i världen och hjälpa dem som är svaga, säger Lina Nielsen till Världen i dag.