Nyheter
Ökad nationalism i Asien utgör hot mot kristna
De nationalistiska strömningarna ökade runt om i världen förra året. I Asien riktar den sig framför allt mot minoritetsgrupper vilket leder till att kontinentens kristna förföljs allt mer.

Den senaste upplagan av World Watch List (WWL), där Open Doors listar de 50 länder där kristna utsätts för mest förföljelse, är inte någon munter läsning.
För fjärde året i rad har det sammanlagda poängtalet bland de 50 länderna stigit. Förra året låg totalpoängen på 3 299 poäng, nu är den 3 355 poäng. Kontentan är att förföljelsen mot kristna ökar i världen.
Långvarig trend i Asien
Islamistiskt förtryck är fortfarande den vanligaste orsaken till förföljelse av kristna. Men Open Doors konstaterar att situationen för kristna i Asien tydligt har försämrats.
– Den religiösa nationalismen driver de asiatiska länderna till allt högre positioner på listan. Det är en långvarig trend som pågått sedan mitten av 1990-talet, utan att då dra till sig någon uppmärksamhet. Men i år tror jag att vi verkligen kommer att få se vad det handlar om, säger Ron Boyd-MacMillan, chef för den strategiska forskningsavdelningen inom Open Doors International.
Många kyrkattacker i Pakistan
Utvecklingen märks bland annat i Pakistan som har gått från plats sex till plats fyra på årets World Watch List. Enligt Open Doors attackerades till exempel fler kyrkor i Pakistan under 2016 än i norra Nigeria, där terroristorganisationen Boko Haram har spridit skräck i fler år.
Indien får samtidigt sin högsta placering någonsin i WWL:s historia och hamnar på plats 15. Radikala hindunationalisters angrepp mot kyrkolokaler har bidragit till ökningen.
– De hinduiska extremisterna kan i praktiken göra vad de vill i Indien, utan att straffas. Då kyrkan i Indien är så stor innebär det att sammandrabbningarna blir många, säger Ron Boyd-MacMillan.
Identitetskort diskriminerar
Numera rapporteras i genomsnitt 40 attacker i månaden. Det kan handla om misshandel av pastorer, kyrkor som bränns ner och trakasserier mot konvertiter. Under 2016 dödades också åtta kristna på grund av sin tro.
Även i Laos, Bangladesh, Vietnam och Bhutan har situationen för kristna försämrats.
”I Bhutan erkänner regeringen inte kristna som riktiga bhutaneser. Ett nytt elektroniskt identitetskortssystem blundar för delar av den kristna minoriteten, vilket medför mängder av diskriminerande handlingar mot dem”, säger World Watch Units förföljelseanalytiker för Indien, som av säkerhetsskäl är anonym.
Open Doors konstaterar likaså att den buddhistiska nationalismen växer i Sri Lanka och landet hamnar återigen på WWL (plats 45) efter att förra året ha varit borta från listan.
– De osäkra regeringarna i Indiens grannländer, som i huvudsak är hinduiska eller buddhistiska, har insett att det är ett kraftfullt verktyg att vädja till den religiösa identiteten för att befästa den egna maktpositionen, framför allt på landsbygden, säger Boyd-MacMillan.
Samma i Kina
Kina får samma poäng som tidigare år (plats 39), men samtidigt har en ökande främlingsfientlighet drivit fram förordningar som manar kristna att ”se upp med fientliga utländska krafter”.
”Förut fick jag påhälsning av myndigheterna en gång om året, men misstänksamheten har ökat och nu kommer de två gånger i veckan”, berättar en utlandsstationerad kristen som bor i Beijing.
Nordkorea värst igen
Det värsta landet att leva i som kristen är precis som föregående år Nordkorea. Nordkoreas diktatoriska regim saknar motstycke i sin fientlighet mot religion, skriver Open Doors. Men situationen i Somalia, som förra året hamnade på sjunde plats på WWL, har försämrats kraftigt och landet hamnar nu på andra plats, strax bakom Nordkorea.