Nyheter
Ökad smittspridning stänger verksamhet för unga
I Uppsala måste kyrkorna ställa in aktiviteter för de yngre igen

När smittspridningen ökar i delar av landet tvingas barn och unga ställa in sin verksamhet i kyrkan – igen.
– På sikt är det förödande för barn och tonåringar att inte kunna träffas i kyrkan, säger Dan Salomonsson, pastor i Pingstkyrkan i Uppsala.
Under större delen av förra året var barn och ungdomar förpassade till att ha kyrkliga aktiviteter digitalt. I januari kom dock nya besked från myndigheterna: unga som är födda senare än 2002 kan fortsätta i verksamheter som kultur, idrott och kyrka. Det fick många församlingar att sätta i gång sina barn- och tonårsgrupper igen.
Nu har smittspridningen ökat än en gång på flera håll i landet. Uppsala län är en av de värst drabbade delarna. Där gick regionen och kommunerna under tisdagen ut med uppmaningen till länets invånare att gå in i “personlig lockdown”. Även om det inte innebär några nya formella restriktioner betyder det en skarpare uppmaning att undvika större samlingar – och det får konsekvenser för kyrkorna.
Ställer in kören
I Uppsala Missionskyrka har barnkören varit öppen under våren i enlighet med myndigheternas rekommendationer. Men med det senaste beskedet stänger de igen.
– När det kom en rekommendation att barnen skulle undvika fritidsaktiviteter följde vi det förstås, säger Gunnar Axelson Fisk, som är församlingspedagog i kyrkan.
Han har själv varit en av körledarna under våren, men nu måste kören alltså göra ett uppehåll ännu en gång.
– Vi har samma problem som alla har, nämligen att verksamheten är extremt oberäknelig. Nu är det en extra stor ovisshet, säger han, som menar att det ändå gör dem förberedda på nya besked.
– Har man det som utgångspunkt så är det okej.

Svårt att tyda
I Pingstkyrkan i Uppsala har söndagsskolan och tonårsgrupper varit i gång under våren. Men även här valde kyrkan att ställa in de kommande veckornas aktiviteter i fysisk form, som söndagsskola och tonårsgrupper, efter det skarpare tonläget.
– Vi har alltid sagt att vi följer regler och rekommendationer utan att vare sig överdriva eller underdriva. Men vi stänger aldrig helt utan vi kör det digitalt i stället, säger pastorn Dan Salomonsson.
Samtidigt är det inte alldeles lätt att tyda direktiven från myndigheterna, menar Dan Salomonsson.
– I grunden är det totalt motsägelsefulla rekommendationer hur man än vänder och vrider på det. Vi fick ju inga nya restriktioner den här gången utan det var mer att man verkligen vädjar, säger han.
“Förödande att inte träffas”
För ungdomarna har pandemin varit en stor utmaning – och den är inte slut än.
– De är bra på att gilla läget. Men på sikt är det förödande för barn och tonåringar att inte kunna träffas i kyrkan. Det är en tid i livet när stora beslut ska tas och då har kyrkan enormt mycket att bidra med, säger Dan Salomonsson.