Nyheter
Ökat hot mot Israel efter att USA lämnade Syrien
Israeliska politiker och säkerhetsexperter varnar för nya hot från Iran när maktbalansen rubbas i Mellanöstern – där Iran och Ryssland flyttar fram sina positioner medan USA retirerar.

Israel går mot en osäker period när USA minskar sitt engagemang i Mellanöstern – och därmed lämnar kvar Ryssland som den enda militära supermakten i regionen. Det började redan under president Barack Obama, men takten i nedtrappningen ökar under Donald Trump.
Experter och politiker oroade
Trumps beslut att dra bort nästan alla amerikanska trupper från Syrien oroar israeliska säkerhetsexperter och politiker. Särskilt politiker på högerkanten med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen, som har framställt Trump som Israels bäste vän som landet kan lita på i alla väder.
En högt uppsatt israelisk försvarstjänsteman sammanfattar läget i Al-Monitor, en nyhetssajt som fokuserar på Mellanöstern.
– Vi har blivit lämnade helt ensamma nu. Den strategiska balansen ändras framför våra ögon. De dåliga killarna vann och de bra överger oss. Nu har Israel lämnats att nästan på egen hand hantera den mäktiga axeln Turkiet–Ryssland–Iran, säger mannen som vill vara anonym till den ofta välunderrättade israeliske kommentatorn Ben Caspit.
Israelerna fruktar framför allt att Iran ska få friare spelrum nu när USA lämnar scenen. Netanyahu har länge varnat för Irans kärnvapenprogram och för Irans allians med en rad länder och terroristgrupper i Mellanöstern. Nu anklagar han Iran för att ha försett sina allierade, Houthi-rebellerna i Jemen, med långdistansraketer som kan ”träffa alla mål i Israel med en precision av fem till tio meter”.
– Iran hoppas kunna använda Irak, Syrien, Libanon och Jemen som baser för att angripa Israel med raketer. Det är en mycket stor fara … De har redan börjat placera dem i Jemen, sa Netanyahu tidigare i veckan.
Risk för krig
Houthi-rebellerna har tidigare beskjutit oljefält och andra mål i Saudiarabien med raketer.
Samtidigt varnar Israels ÖB Aviv Kochavi för risk för krig både vid landets norra och södra gränser, alltså Syrien–Libanon och Gaza, och pekar ut Iran och dess allierade – som Hizbollah-milisen i Libanon – som det främsta orosmomentet för Israel.
Varnar för stora faror
Också landets president Reuven Rivlin, oppositionsledaren Benny Gantz – som just nu försöker bilda regering – och en rad andra politiker och bedömare varnar för att Israel står inför stora faror. Andra påpekar att det har staten gjort allt sedan den grundades 1948.
Dessutom har säkerhetspolitiska utspel ofta inrikespolitiska motiv i Israel. Just nu har ledande politiker intresse av att betona hotet utifrån för att skapa opinion för en bred blocköverskridande regering, något som skulle kunna lösa regeringskrisen och tills vidare rädda Netanyahus position. Och generaler vill precis som i andra länder att försvarsbudgeten ska öka.
Militären i hög beredskap
Men även en starkt regeringskritisk tidning som Haaretz varnar för Irans frammarsch när Ryssland tar över mycket av det amerikanska inflytandet i regionen.
Under rubriken ”Irans hot mot Israel är verkligt även om det tjänar Netanyahus intressen” skriver tidningens militäre kommentator Amos Harel: ”Premiärministern talar i slutna forum i nästan apokalyptiska ordalag om en möjlig konfrontation med Iran och verkar grunda det på underrättelserapporter … Det är naturligtvis möjligt att Netanyahus juridiska och politiska problem påverkar hans bedömning, men det är svårt att ignorera allt. Militären, särskilt flygvapnet, ligger i hög beredskap.”
Andra bedömare understryker att Ryssland har goda relationer med både Israel och Iran, något som skulle kunna öppna för en diplomatisk lösning.