Nyheter
Oklart läge för hjälporganisationer i Afghanistan
Det är oklart vad som händer med de projekt i Afghanistan som stöttas av svenska hjälporganisationer.
– Personal har evakuerats till Uzbekistan, och vi får försöka hjälpa därifrån, säger Kam Koolash på Läkarmissionen.
Talibanrörelsens snabba avancemang i Afghanistan har sänt chockvågor över hela världen, och tvingat ambassader att blixtevakuera sin personal.
“Förvånade”
Även hjälporganisationer har evakuerat medarbetare efter att Kabul intagits och presidenten flytt.
– Jag tror alla var förvånade över hur fort detta gått. Vi har två partners i landet som evakuerats. Säkerheten behöver komma först, och sedan behöver vi prata med dem för att höra hur de tänker, säger Kim Koolash, chef för internationella programavdelningen på Läkarmissionen.
Enligt honom är det för tidigt att säga hur det långsiktiga hjälparbetet kommer att påverkas av maktövertagandet.

Oroas över sjukhus
Men han är särskilt oroad över ett sjukhus som Läkarmissionen varit med och finansierat.
– Vi har gjort väldigt stora framsteg och kunnat bygga det här sjukhuset, men det kommer troligen förstöras. Och då behöver man börja om. De som redan är så hårt drabbade kommer drabbas en gång till, säger han till Dagen.
Lämnade för tio år sedan
Även Evangeliska frikyrkan (EFK) stöttar projekt i Afghanistan, men har ingen egen personal på plats. Den sista utsända medarbetaren lämnade landet för drygt tio år sedan.
– Vår största oro just nu är för befolkningen och samarbetsorganisationernas personal som är utsända från olika delar av världen. Jag är tacksam för att de sätter säkerheten i första hand, säger Linnea Åberg, regionledare för EFK:s arbete i Asien.

Mödravård och ögonsjukhus
Även om utvecklingen framåt är osäker tror Linnea Åberg att talibanerna ändå vill att mycket av det arbete som görs ska fortsätta.
– Det handlar om mödravård och ett ögonsjukhus. Men vi har också nya projekt och det är inte troligt att vi kan sätta i gång dem den närmaste tiden, säger hon.
– Ett talibanstyrt Afghanistan försvårar på många sätt. Och de största förlorarna på detta är barn och kvinnor på landsbygden.