Nyheter
Olof Edsinger: Det verkar som om de aldrig kan få nog
Ett sekulärt samhälle är något som Olof Edsinger, general-sekreterare för Svenska evangeliska alliansen (SEA), inte tilltalas av. Framför allt ser han det som ett sätt att till varje pris mota bort religiösa uttryck från offentligheten.

Att staten ska vara sekulär, det vill säga neutral i förhållande till olika religioner, råder det en bred uppslutning kring. Men när S-politikern och humanisten Daniel Färm säger att även samhället borde vara sekulärt är det många som reagerar.
Läs mer | S-politiker och humanist: Jag vill se ett sekulärt samhälle
Bland annat Olof Edsinger, som när frågan först lyftes på SEA:s seminarium i Almedalen varnade för att ett sekulärt samhälle handlar om att mota bort religionen från det offentliga.
– Daniel Färms och många Humanisters tänkande går ut på att det sekulära är det neutrala, det är deras blinda fläck, säger Olof Edsinger till Dagen.
Exempelvis, menar han, lyser det igenom i ivern att få bort de konfessionella friskolorna.
Olof Edsinger tycker också att Daniel Färm är ute på fel väg då han vill tona ned Sveriges kristna arv.
– Värderingar finns inte i ett vakuum, vi kan inte bara kapa bort samhällets kristna rötter, säger han.
Olof Edsinger menar tvärtom att Sveriges kristna historia har inneburit något gott, och är anledningen till att samhället ser ut som det gör i dag.
Stark koppling
– Sverige har en mycket starkare koppling till sitt kristna arv än många vill kännas vid, och jag tror att det skulle bli en rejäl baksmälla om vi kapade de banden.
Olof Edsinger säger att en enkel sammanfattning av kristna värderingar är tio Guds bud, vilket är en bra grund att stå på.
– Men det är inte så att man kan tvinga en hel befolkning att leva ett liv som kristna, det hade blivit totalitärt. Men att kristen etik får befrukta vår lagstiftning har vi väldigt lite att förlora på.
När Olof Edsinger hör Daniel Färm resonera tycker han sig snarare höra en person som vill flytta fram positionerna för den sekulär-humanistiska livsåskådningen, och som då även vill mota bort religionen ur samhället till varje pris.
– Det verkar som om de aldrig kan få nog, säger Olof Edsinger.
– För i min värld är kristendomen redan rejält marginaliserad, men det verkar som att det inte längre ska få finnas något kvar. Att barn sjunger en psalm på skolavslutningen tycks vara illa nog.