Nyheter
Omskakad kristen partner i Libanon öppnar för hemlösa familjer
EFK:s samarbetspartners i Libanon delar just nu ut hygienartiklar och mat, och har öppnat dörrarna för hemlösa familjer. – Människor kom hit och det enda de ägde som fanns kvar var kläderna de bar, berättar Alia Abboud, ledare inom LSESD för Dagen.

Dagen når Alia Abboud på en raspig linje på tisdagseftermiddagen. Det har gått en vecka sedan de fruktansvärda explosioner, som kastat Beirut in i ett katastrofläge. Redan tidigare var landet sargat av en ekonomisk kris, en politisk kris och på det coronapandemin, säger Alia Abboud.
– Just nu försöker vi bara överleva, säger hon.

Alia Abboud, ledare inom LSESD
Evangeliska frikyrkan i Sverige samarbetar i Libanon med den kristna organisationen LSESD, som bland annat har teologisk utbildning och en bokhandel inte långt från de hamnkvarter där explosionerna skedde. Alia Abboud är Chief Developent Officer inom organisationen, som arbetar tillsammans med en rad kyrkor i Libanon.
– Ingen ur vår personal dödades, men fem-sex personer fick lättare skador, och 51 miste sina bostäder, berättar Alia Abboud.
Läs mer: Svenska kyrkans medarbetare i Beirut: Hela mitt bostadskvarter är borta
Chockade
Många är fortfarande i chock, säger hon.
– Först trodde många av oss att det var bomber som fälldes, säger hon om upplevelsen som få kommer att glömma när hela Beirut skakade.
Tillsammans med åtta partnerkyrkor delar LSESD nu ut hygienartiklar och mat. De har också studenthemmet, som stått tomt, för hemlösa familjer. Där bor nu ett 40-tal familjer.
– En del av dessa människor är skadade, så vi försöker också ge dem medicinsk hjälp. Men det är också viktigt att se till att de får ett mentalt helande, säger hon.
Sjukhus skadade
Flera sjukhus skadades i explosionerna, och därför är de medicinska behoven i landet stora. Även lager av livsmedel förstördes i explosionerna, och på tisdagen varnade FN för livsmedelsbrist i Libanon.
Vad är viktigast nu när det gäller stöd från omvärlden?
– Vi behöver humanitär hjälp just nu. Men det är också viktigt med omvärldens tryck när det gäller politiska förändringar i landet. Vi har ett politiskt system som sedan 30 år tillbaka bygger på sekterism och där korruption och nepotism ingår. Den regering som nu avgick är inte ensam ansvarig för allt detta, utan det har funnits inbyggt i systemet. Nu behöver vi reformer på alla nivåer, libaneserna har fått nog.
Just nu pågår ibland våldsamma demonstrationer på gatorna. Är säkerhetsläget svårt?
– Vi fortsätter vårt arbete som vanligt. Demonstrationerna sker bara i vissa kvarter. De flesta protesterna är fredliga, men det finns också demonstranter som tar till våld.
Hoppas öppna skolorna
Alia Abboud berättar att organisationens bokhandel har öppet som vanligt, och att de hoppas kunna öppna skolorna i september. Redan nu samlar man in filtar inför vintern. Till sist tillägger hon:
– Eftersom Dagen är en kristen tidning vill jag också säga: be för oss.
Läs mer Pastor i Beirut förtvivlad efter explosionerna – “Känns som Hiroshima”