Nyheter
Open doors konferens uppmärksammade förföljda kristna
De kommer från hela världen. Men de har en sak gemensamt. De har alla misshandlats för sin kristna tro. I helgen uppmärksammar Open Doors särskilt den förföljda kyrkan.

ÖREBRO. Historierna är starka. Svårgreppbara, för den som vuxit upp i Sverige. Som på sin höjd fått möta elaka kommentarer om kristna, men knappast blivit torterad för sin tro.
Ändå behöver man inte resa särskilt långt för att möta en betydligt dystrare verklighet. Till Eritrea, till Syrien eller till Uzbekistan.
Näktergalen som vägrade tystna
Helen från Eritrea kallas näktergalen som aldrig tystnade. Därför att hon med sin sång uthärdade tillvaron i det fängelse hon tvingades leva i under flera år.
– Det är inte lätt att prata om förföljelse i ett fritt land, men jag ska försöka förklara hur det är, inleder hon sitt lågmälda föredrag inför publiken i Conventum i Örebro.
Hennes enda brott bestod i att hon predikat utanför en kyrka i Eritrea.
– Jag skäms inte för evangeliet. Det enda jag sa var att Jesus är frälsaren, och det samlades hundratals människor som ville lyssna, berättar hon.
Visserligen lever både kristna och muslimer sida vid sida i Eritrea, men enligt Utrikespolitiska institutet förföljs ändå de religiösa grupper som inte är godkända av myndigheterna. Helen föll in i denna kategori.
– De grep mig gång på gång för att försöka få mig att sluta predika, säger hon.
Läs mer: Regeringen måste agera konkret för utsatta kristna
Gav ut en film
Men hon fortsatte. När hon gett ut en film som handlade om att man kunde be till Gud för sjuka, var måttet rågat. Hon sattes i fängelse. Eller snarare i en plåtcontainer, ute i öknen. Stekhett på dagarna, iskallt på nätterna.
– Det var outhärdligt, men jag tänkte att detta var som mitt livs prov. När man går en utbildning övar man och övar tills provet kommer. Så tänkte jag när jag var i containern och insekterna kröp in genom hålen, berättar hon.
Under fängelsetiden började hon också sjunga, och predika om den kristna tron för sina medfångar.
– Det fick jag inte göra, och blev en gång så svårt misshandlad med påkar och käppar att jag trodde att jag skulle dö. Men i allt detta tänkte jag att den enda vägen att härda ut är att lovsjunga Gud, säger hon.
Hittade kraft i Bibeln
Helen hittade kraft i bibelberättelserna, och valde att aldrig avsäga sig sin tro, trots att hon blev ombedd att göra det.
Men för den som blivit fråntagen allt är det inte alltid så lätt att behålla den mentala styrka som krävs för att stå fast.
Flydde till Sverige
En av dem som valde att avsäga sig sin kristna tro är Rimon från Syrien. Även i Syrien är den kristna kyrkan tillåten, men den som hjälper andra att byta religion kan få problem.
Det hände för honom när han lät döpa fem muslimska unga killar.
Bilderna på dopet spreds i sociala medier, och föräldrarna fick reda på vad som hänt.
Även säkerhetspolisen började trakassera honom, berättar han.
– Jag jagades, och skrev under ett papper om att stänga min kyrka. Det gjorde att jag tappade hoppet, berättar han.
Situationen ledde honom till att fly till Sverige. Han hamnade på ett asylboende där han kände sig otrygg.
Då var depressionen redan ett faktum.
– Jag kunde inte sova, och om jag väl somnade hade jag mardrömmar varje natt om misshandeln.
Ändå kände han Guds kärlek genom allt, berättar han. Ett oväntat möte med en främling fick honom att lämna det asylboende i Norrland han bodde, för att hitta tryggheten i en ort längre bort.
Försonades med Gud
En pusselbit i försoningen med Gud.
– Även om jag blivit så prövad, valde jag att förlåta Gud som jag var så arg på. Jag måste lita på att Gud bär mig, och skyddar mig vad som än händer, säger han.
Konferensen om förföljda kristna pågår under lördagen i Örebro och arrangeras med anledning av att missionsorganisationen Open Doors fyller tio år i Sverige. Enligt arrangören deltar omkring 1 200 personer i evenemanget.
Läs också: Open Doors: Hoppfullt i Mellanöstern