Nyheter
Open Doors uppmanar till bojkott av Peking-OS
Organisationens amerikanska avdelning vill att USA inte ska delta på grund av Kinas brott
Censur, förföljelse av religiösa minoriteter och brott mot mänskliga rättigheter är några av sakerna som Kina regelbundet anklagas för. Beslutet om att hålla OS i landet har väckt känslor hos många och företrädare för den kristna organisationen Open Doors USA uppmanar nu till en bojkott av evenemanget.
4 februari inleds de olympiska vinterspelen i Peking i Kina. Landet kritiseras ofta för att strida mot mänskliga rättigheter samt att förtrycka religiösa minoriteter. Detta har utlöst en debatt där troende människor uppmanas bojkotta OS i Beijing just för att Kina står som värdnation. USA:s president Joe Biden har redan gjort en diplomatisk bojkott av OS, vilket innebär att inte skicka några officiella företrädare dit. Länder som Kanada, Storbritannien och Australien har också valt att göra samma sak.
Förtrycket av minoriteter som länge pågått i Kina, som även inkluderar kristna, ses av många som en självklar anledning för troende att bojkotta OS. Enligt World Watch List rankas Kina som det 17:e mest farliga landet för kristna att befinna sig i.
“Dags för troende människor”
I en debattartikel på sajten The Hill skriver David Curry och Sam Brownback från organisationen Open Doors USA att Joe Bidens diplomatiska bojkott bör vara startskottet på en rörelse som sedan ska genomföras på bredare front. Bojkotten innefattar inte bara dem som antingen tänkt se OS på plats eller på tv, även de tävlande uppmanas bojkotta spelen, enligt dem.
“Bidens diplomatiska bojkott har satt scenen. Nu är det dags för troende människor att kliva på den”, skriver David Curry och Sam Brownback.
Vill ha svensk bojkott
Även i Sverige har röster för en bojkott höjts. I en ledarartikel i Barometern skriver Thomas Hermansson att Sverige bör gå i andra länders fotspår och genomföra en diplomatisk bojkott. Argumenten till detta är bland annat att visa att man inte står bakom Kinas förföljelse av kristna och muslimer. Thomas Hermansson hävdar i artikeln att “en så kallad diplomatisk bojkott kunde vara en välavvägd markering gentemot de övertramp som regimen i Peking gjort sig skyldig till”. I vilken utsträckning bojkotten kommer ske återstår att se. Vad som står klart är att röster kommer fortsätta höjas kring beslutet att hålla OS i Kina.