Nyheter

Öppning för barndöpta medlemmar i Filadelfia kvarstår

Församlingsledningen anser att stadgeförslaget är “den bästa kompromissen”

Filadelfiakyrkan i Stockholm.
Förslaget om att barndöpta personer ska kunna bli medlemmar i Filadelfiakyrkan i Stockholm ligger kvar efter att medlemmarna har fått säga sitt.
Publisert Sist oppdatert

Förslaget från ledningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm att barndöpta personer ska kunna bli medlemmar står kvar. Det framgår av det reviderade stadgeändringsförslaget som har presenterats.

Tidigare i år presenterade församlingsledningen i Filadelfiakyrkan i Stockholm ett förslag till nya stadgar. Förslaget innehöll flera punkter, men den förändring som väckte mest uppmärksamhet handlade om medlemskap.

Enligt de nuvarande stadgarna, som antogs 2012, kan den som ”har en personlig tro på Jesus Kristus och blivit döpt med de troendes dop, samt vill ansluta sig till församlingens tillämpning av Bibeln” upptas som medlem. Denna formulering ska enligt det nya förslaget finnas kvar.

Men i förslaget till nya stadgar fanns ett tillägg. Nämligen att den som ”har en personlig tro på Jesus Kristus, som blivit upptagen som medlem i en kyrka i en annan tradition och där levt med en tydlig bekännelse av denna tro, samt vill ansluta sig till församlingens tillämpning av Bibeln, kan på ekumenisk grund upptas som medlem i församlingen”.

”Den bästa kompromissen”

Under februari och mars arrangerades samlingar i de fyra kyrkorna som tillhör församlingen där medlemmarna fick tycka till om förslagen. Åsikterna samlades in och nu har alltså församlingsledningen reviderat och presenterat det nya stadgeförslaget.

I vissa fall har texten ändrats. Men i fallet med dopet och medlemskapet är det reviderade förslaget identiskt med det ursprungliga. Församlingsledningen ger tre skäl till varför de anser att förslaget ”är den bästa kompromissen”:

1. ”Vi håller fast vid vår betoning av troendedopet – vi ändrar vare sig vår förkunnelse eller vår praxis kring detta.”

2. ”Vi tar inte ställning till barndopet – de som blir medlemmar på ekumenisk grund blir det inte för att de är döpta, utan för att de tidigare tillhört en annan församling och där levt med en tydlig bekännelse av sin tro. Om någon senare vill låta döpa sig är det fullt möjligt.”

3. ”Vi kan ändå välkomna medlemmar från andra kyrkor – kyrkolandskapet ser annorlunda ut i dag, precis som samhället i övrigt, och vi har redan många som är engagerade på alla sätt och vis och som vi vill välkomna fullt ut.”

Beslut i höst

I brevet till medlemmarna, där de reviderade förslaget till nya stadgar ingår, sammanfattar församlingsledningen också en del av åsikterna som har framkommit under processen.

”I samtalen har flera personer betonat vikten av att värna vår nuvarande dopsyn och doppraxis. Några skulle föredra att inte öppna för medlemskap på ekumenisk grund. Samtidigt har andra föreslagit att det skulle vara mycket enklare och tydligare att helt ta bort dopet som villkor för medlemskap. Ytterligare några har framfört önskemål om att acceptera även barndop som giltiga dop.”

Stadgeändringsprocessen går nu vidare, härnäst stundar ett församlingsmöte i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan, men det kan även bli aktuellt med samtalstillfällen i de andra kyrkorna. Enligt församlingsledningen är målsättningen att kunna gå till beslut i början av hösten.

Fakta: Filadelfiakyrkan, Stockholm

  • Församlingen består av fyra kyrkor: Bergakyrkan, Filadelfiakyrkan, Mälarökyrkan, Tyresö pingstkyrka.
  • Antal medlemmar vid utgången av 2022: 3 707 personer. Dop under 2022: 29.
  • För att besluta om förändrade stadgar krävs kvalificerad majoritet (2/3) i två på varandra följande möten med minst en månads mellanrum.
Powered by Labrador CMS