Nyheter
Örebro kommun: Kyrkor och moskéer har förtroende bland de kriminella
“Religion en faktor som driver positiv förändring bland kriminella”

Att ha med religiösa samfund, framför allt kyrkor och moskéer, i det brottsförebyggande arbetet ökar chanserna att få gängen att avstå från våld. Det säger Johanna Sollerman, som håller i Örebro kommuns motsvarighet till den framgångsrika Malmö-insatsen Sluta skjut.
– För att människor ska kunna gå från en typ av liv till ett annat behövs bredare insatser än vad myndigheterna kan erbjuda. Kyrkor och moskéer är vana vid att träffa människor i utanförskap och kan bjuda in till ett nytt sammanhang, säger kommunstrateg Johanna Sollerman till Dagen.
Hon implementerar Brottsförebyggande rådets satsning GVI, gruppvåldsinterventioner, i Örebro. Dagen skrev tidigare i veckan om metoden, som bland annat innebär att kriminella personer inom frivården kallas till stormöten, så kallade call-ins.
“Liten grupp”
Vid det möte som hölls i Örebro i höstas fick ett tiotal personer ur olika kriminella grupperingar höra myndigheter och civilsamhälle vittna om hur våldet påverkar samhället, samtidigt som de vädjade till de kriminella att sluta döda.
– Vi vet att det är en extremt liten grupp som utför och möjliggör våldet i en stad. De kartläggs och sedan försöker vi att använda grupptrycket mot dem. Vår prioritet är att trycka bort våldet, och att erbjuda en konkret väg ut, säger Johanna Sollerman.
Bland talarna i Örebro fanns Irma Janzon, tidigare fängelsepastor i Kumla.
– Det händer något när Irma står upp och säger att ”du vill inte vara en mördare”, eller när imamen säger samma sak. Eller när mamman vädjar till de här personerna att tänka på sina egna mammor, så att det inte måste begrava sina barn. Det är ett socialt tryck man inte får till annars, säger Johanna Sollerman.
Nya sammanhangs behövs
Erfarenheten säger att det kan ta lång tid att lämna en kriminell miljö, och att det kan behövas olika former av stöd på vägen. Men sen behöver man också något nytt att landa i.
– Då kan det vara skönt att ha ett nytt sammanhang som fortsätter att tro på en, oavsett om man skulle misslyckas. Och kyrkor och moskéer, som det främst rör sig om här, är väldigt bra på att ge människor en andra chans, säger Johanna Sollerman.

– Många som lämnar kriminalitet gör det i en livsförändringsfas, som att de träffar en partner eller hittar en religiös tillhörighet. Forskning visar att det är sådana aspekter som driver förändring.
En före detta kriminell som talat om hur viktigt hans kristna tro varit för att han kunnat lämna en destruktiv livsstil är artisten och förkunnaren Sebastian Stakset. I helgen bjuder han in till en samling i Eskilstuna, som under 2022 hade flest skjutningar i Sverige per capita.