Nyheter

Palestinsk präst fick inte tala i Filadelfia

Just nu är det många som har åsikter om den palestinske prästen Mitri Raheb. Efter en debattartikel valde Filadelfiakyrkan i Stockholm att med kort varsel ställa in besöket, medan Teologifestivalen lät honom predika i söndagens gudstjänst.

Den palestinske prästen Mitri Raheb fick inte predika i Filadelfiakyrkan i Stockholm.
Publisert Sist oppdatert

Det började med en debattartikel i Dagens Nyheter i lördags. Sedan dess har diskussionerna rasat huruvida prästen från Betlehem, Mitri Raheb, bedriver hatpropaganda mot judar eller inte. Kristna från alla läger och samfund uttrycker olika åsikter på sociala medier.

Fick nobben efter debatt

I Filadelfiakyrkan skulle Raheb ha predikat i söndags kväll, men fick nobben efter att debatten om honom blåst upp.

– Vi kände att vårt ursprungliga syfte, att visa stöd för en kristen kollega och återgälda den gästfrihet som han visat oss när vi gästat honom, tyvärr gick om intet, förklarar Eric Andersson, pastor i Filadelfiakyrkan och initiativtagare till besöket.

Visste ni, innan debattartikeln publicerades, att han kunde uppfattas som kontroversiell?

– Vi visste att han var kristen palestinier och det var som kollega och troende vi hade relation. Men vi vet att Mitri är aktiv i arbetet för fred där han är konsekvent emot våld och kritiserar både den palestinska och israeliska sidan när våld används, men det var inte i hans politiska roll han var inbjuden till oss utan som predikant.

Hans besök ställdes in med mycket kort varsel. Har ni fått reaktioner på ert beslut?

– En del tyckte att det var tråkigt, de hade gärna velat höra hans perspektiv. Men väldigt många har förståelse för att vårt syfte skulle ha gått förlorat. För den som själv vill så finns det ju möjlighet att fördjupa sig i Mitri Raheb genom att läsa hans böcker.

Hedersgäst i Uppsala

Under helgens teologifestival i Uppsala, arrangerad av Svenska kyrkan, var Mitri Raheb en av hedersgästerna. Förutom att medverka i lördagens panelsamtal predikade han även i söndagens avslutande gudstjänst. Hans bok ”Tro under ockupation” har också funnits till försäljning under helgen.

”En kunskapslucka”

Bakom debattartikeln, som blev den tändande gnistan för diskussionen, står prästerna Annika Borg och Johanna Andersson. De menar bland annat att Mitri Raheb förespråkar ersättningsteologi, det vill säga en teologi som proklamerar att judendomen är förlegad och har ersatts av kristendomen. Detta går, enligt debattörerna, stick i stäv med Svenska kyrkans egna uttalanden om att vilja motarbeta all form av ersättningsteologi.

– Jag tror helt enkelt att det handlar om en kunskapslucka. Man vet inte vad ersättningsteologi är och därför reagerar man inte på hans uttalanden, säger Annika Borg till Dagen.

Tog Rehab i försvar

Biskopen i Strängnäs stift och tillika ansvarig för Svenska kyrkans relationer med den palestinsk-lutheranska kyrkan, Hans-Erik Nordin, gick efter debattartikeln ut och tog Mitri Rehab i försvar. Biskopen, som har träffat Raheb ett flertal gånger, menar att påståendet att Raheb skulle bedriva hatpropaganda mot judar är helt felaktigt.

– Det här är en enormt polariserande debattartikel som inte gör Mitri Raheb rättvisa. Att han skulle ha varit en megafon för hatpropaganda är för mig alldeles främmande, säger Hans-Erik Nordin till Dagens Nyheter.

– Rahebs predikan säger precis tvärtom: Att han inte står för ersättningsteologin. Jag skriver inte under varenda stavelse i hans bok, men det är en tillräckligt intressant bok för att vi ska diskutera den och bjuda in honom till en teologisk festival – absolut, menar biskopen och tillägger också att Israel-Palestinakonflikten alltid väcker starka känslor.

Powered by Labrador CMS