Nyheter
Pappan till mördade Tommie: ”Låt oss ha vår son ifred”
19-årige Tommie Lindh mördades och lyfts nu fram i högerextrema kretsar som en slags martyr. – Lägg ner, låt oss ha vår son ifred, vädjar hans pappa Mikael Lindh till Dagen.

En far ska inte begrava sin son. Det är det första Mikael Lindh säger då han med djup sorg i rösten berättar om sin son, Tommie.
Det har gått drygt en vecka sedan han knivhöggs till döds i samband med en fest hemma i sin lägenhet i Härnösand. Det är ett mord som fått stor spridning där namnet Tommie Lindh omnämns gång på gång i sociala medier.
Det som gjort att det finns sprängkraft i mordet är att mördaren kom från ett land i Afrika och att Tommie Lindh lyfts fram närmast som en martyr då han sägs ha hindrat en våldtäkt på en svensk kvinna.
Partiet Alternativ för Sverige har startat en insamling i hans namn, Nordiska motståndsrörelsen har haft torgmöten i Härnösand, staden där mordet begicks.
"Låt oss ha vår son ifred"
Men pappa Mikael Lindh är inte alls glad åt att hans sons död används i politiska sammanhang. När han ska kommentera efterspelet till sonens död är han mycket tydlig.
– Lägg ner. Låt oss ha vår son i fred. Han hjälper inte eran sak, säger han till Dagen.
Själv beskriver han det som hänt som den värsta upplevelsen i sitt liv, men tackar Gud för att han har tre barn kvar i livet, "något att luta sig mot", som han beskriver det.
Brokigt förflutet
Mikael Lindh berättar att han själv har en brokig bakgrund som missbrukare och kriminell. Via LP-verksamheten, pingströrelsens arbete för människor med missbruksproblem, har han fått hjälp att ta sig ur sina problem.
– Det är många år sedan nu, jag titulerar mig inte längre som missbrukare. Jag är kristen, med i Svenska kyrkan men fortsätter att gå till LP-kontakten, berättar Mikael Lindh.
Han är även aktiv i Röda korset, kommunens tillgänglighetsråd samt Riksförbundet för social och mental hälsa. Livet handlar numera om att hjälpa personer med funktionshinder och psykisk ohälsa.
– Det är vad jag brinner för, säger han.
– Men nu kan jag inte koncentrera mig tillräckligt. Jag har ingen koll alls och kan börja gråta när som helst.
Fick ett samtal
Mikael Lindh säger att när hans son mördades var han 30 mil bort, hemma i Vallsta strax utanför Bollnäs.
– Min fru fick ett samtal. Hon sa att vi måste åka upp till Sundsvall för att vår son var knivhuggen. Men längs vägen fick vi ett till samtal, att vår son flögs ner till Karolinska. Då tänker jag, nu är det kört.
Bilen vände om mot Stockholm och tjuvåkte bakom en ambulans med blåljus för att komma fram till sjukhuset i samma stund som helikoptern med Tommies kropp landade på taket.
Efter många om och men fick de komma in på sjukhuset, inte helt lätt på grund av coronapandemin. Därinne försökte läkare rädda livet på deras son. Hjärtat hade de lyckades få i gång men aktiviteten i hjärnan hade avstannat. Det var med hjälp av sjukhusets apparater som Tommies kropp hölls vid liv när hans föräldrar klev in i rummet.
– När vi står där ser jag in i min sons ögon och inser att han inte är där. Då sa jag, nu får ni stänga av, berättar Mikael.
"Ta hand om min pojk"
Det hörs att han kämpar med att hålla tårar och känslor tillbaka. Men han fortsätter;
– I och med det bad jag till min Herre, ta hand om min pojk. Då släppte jag min grabb, jag lämnade över honom. Eller då var det inte min grabb längre, det var bara ett skal.
Hemfärden blev en sorgeresa.
– De sista sju kilometrarna fick min fru ta över ratten. Då brast det för mig.
Sökt stöd i kyrkan
Mikael Lindh berättar att han är ensam troende i familjen och att han efter mordet sökt sig till kyrkan för hjälp och stöd.
– Jag har varit på gudstjänstplanering och på söndag är jag gudstjänstvärd. Jag känner att jag måste tillbaka till vardagen, jag söker mig till kyrkan, där jag får lugn och ro och den gemenskap jag behöver just nu.
Läs mer Hatstorm mot Christian Mölk efter predikan om integration
Åklagare tveksam
När det gäller mordet pågår det en förundersökning. Åklagaren Stina Sjöqvist har gått ut i medierna och ifrågasatt bilden av att mordet skedde för att förhindra en våldtäkt och menar att det snarare spridits osanna rykten.
Men en 22-årig man har häktats och misstänks nu för mordet, samt för grov misshandel och dubbla våldtäkter.
Exakt vad som har hänt vet inte Mikael Lindh, men berättar att hans barn uppfostrats att aldrig ljuga, att det är bättre att berätta sanningen än att de som föräldrar ska få höra något bakvägen. Och om det stämmer, som flera säger, att hans son mördades då han förhindrade en våldtäkt är det något han kan vara stolt över mitt i sorgen.
Men Mikael Lindh säger att han ogillar att hans sons död används i politiskt syfte. Han har själv sett bilder på när Nordiska motståndsrörelsen gav sig ut på torget i Härnösand, där de råkade sammanstråla med ett team från pingstförsamlingen som var där av en helt annan anledning. Mikael säger att han kände igen flera från församlingen, inte minst några gamla vänner från LP-verksamheten.
Var nationalist
Att invandringsfientliga grupper vill använda Tommie Lindhs namn har sin förklaring.
– Min son var nationalist, ja, han stod för att alla inte kan komma till Sverige, säger Mikael.
Sympatierna fanns hos Alternativ för Sverige, partiet som bildades efter att SD uteslutit sitt tidigare ungdomsförbund.
Samtidigt säger Mikael att hans son inte var särskilt politiskt aktiv, att han också kom mycket bra överens med en färgad kvinna i familjens bekantskapskrets, samt uttryckte att de människor som kommit till Sverige ska vi hjälpa.
Sökte sin identitet
Nu mördades han i ung ålder, fortfarande tonåring. Ingen vet hur hans liv skulle sett ut i framtiden. Men det finns någon som vet att en människa kan förändras genom åren.
– Jag har själv suttit 16 år av mitt liv på anstalter, säger Mikael Lindh, numera gudstjänstvärd och aktiv i Röda korset.
– Alla går vi vår egen väg. Min son mördades när han var 19 år gammal. Han sökte fortfarande efter sin identitet.