Nyheter

Papperslösa får vänta på vårdlag

Efter mer än fem månaders väntan har tålamodet tagit slut. Nu kräver mer än 40 organisationer, varav flera kristna, att den färdiga utredningen om vård av asylsökande och papperslösa snarast skickas ut på remiss.

Foto: Karin Tengby / Röda Korset / Sca
Foto: Karin Tengby / Röda Korset / Sca
Publisert Sist oppdatert

- I tider av vårdskandaler är det här den största - och den har dessutom pågått i flera år, säger Thomas Flodin, etiskt ansvarig i Läkarförbundet.

I månadsskiftet maj/juni föreslog en statlig utredning att asylsökande och papperslösa ska erbjudas hälso- och sjukvård av landstingen. Detta gladde många av de som varje dag möter människorna. Men migrationsminister Tobias Billström (M) gick ganska snabbt ut och konstaterade att utredningen inte var tillräckligt bra. Framför allt menade han att de ekonomiska konsekvenserna inte var tillräckligt väl utredda.

Utredning är tillsatt

Socialdepartementet med Göran Hägglund i spetsen tillsatte utredningen som fick namnet "Vård efter behov och på lika villkor - en mänsklig rättighet". Utredningen presenterades 31 maj, men trots att det nu har gått mer än fem månader sedan dess har utredningen ännu inte gått ut på remiss.

Därför samlades i veckan företrädare för flera av de organisationer som påverkas av processen i Stockholm för att presentera ett namnupprop för att tvinga regeringen att ta nästa steg.

- Vård är en grundläggande mänsklighet och just nu pågår ett humanitärt lidande som många i Sverige inte är medvetna om, säger Ingela Holmertz, chef för nationella avdelningen på Svenska Röda Korset.

"Det är inte ok"

Och fortsätter:

- Vi var glada när utredningen tillsattes och vi blev ännu gladare när det visade sig att slutresultatet var i linje med de internationella önskemålen. Men det är inte ok att lagförslaget förhalas.

Sverige har flera gånger tidigare fått internationell kritik för behandlingen av asylsökande och papperslösa. Representanterna för de olika organisationerna menar att det är ytterst pinsamt och Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, säger att hon inte kan acceptera att papper gör skillnad på vilken typ av vård som erbjuds.

"Ett arbetsmiljöproblem"

Inger Torpenberg representerar Svensk sjuksköterskeförening. Hon säger att utredningen är värd att komma ut på remiss och konstaterar att det är ett arbetsmiljöproblem för många sjuksköterskor eftersom det upplevs som stressande att behöva kämpa för att alla ska få rätt till samma vård.

Är ni förvånade och besvikna över att det inte har hänt mer i frågan sedan utredningen blev klar?

- Ja, svarar alla i kör.

Thomas Flodin fyller i:

- Det handlar om politiskt spel och politisk ovilja. Det är inte någon hemlighet att Moderaterna har försökt att sabotera utredningen. Det finns fördomar om att vård av asylsökande och papperslösa skulle innebär att många fler skulle vilja komma till Sverige och att det skulle blir väldigt dyrt, men allt detta har utredningen tittat på och det visar sig att det inte stämmer.

Frågan har lyfts

Anne Sjögren arbetar på Rosengrenska kliniken för gömda flyktingar i Göteborg. Hon konstaterar att det har hänt en hel del i frågan sedan de drog igång verksamheten för 13 år sedan, men hon säger samtidigt att mycket återstår.

- Då sågs vi som ett udda gäng. Nu har frågan lyfts, men fortfarande krävs det lokala beslut för att människorna ska få vård. Det blir väldigt godtyckligt. Skulle vi i stället få en lag kan alla jobba med det som de ska och inte allt det andra.

Powered by Labrador CMS