Nyheter

Pastor: Kyrkan har nyckeln till gängen

Impact Center i Örebro
Stefan Björk, pastor i Örebroförsamlingen Impact Center, ser kyrkans stora möjligheter i utsatta områden.
Publisert Sist oppdatert

Sitter kyrkan på lösningen till gängkriminalitetens gissel?

Det tror i alla fall Stefan Björk, pastor i Örebroförsamlingen Impact Center.

Med matutdelning och boende för missbrukare jobbar sig församlingen in i de utsatta områdena.

ÖREBRO. Det är ingen stadsdel man bara har vägarna förbi. Holmens industriområde. Här trängs verkstäder, en tidigare mc-klubb med bussgarage och mångsysslare. 2019 exploderade en bomb utanför en strippklubb i området.

Örebro stad planerar att riva alltihop. Målet är att tränga ut oönskade element och på sikt ersätta dem med en välmående, skattebetalande medelklass.

Impact Center i Örebro
Impact Center i Örebro ligger i ett område som staden vill riva för att bygga en ny stadsdel.

Tog över restaurang

Men Stefan Björk ser något vackert i det ruffiga området. Här ligger nämligen församlingen Impact Center, i en stor fastighet där lastbilsåkerier tidigare huserade.

På övervåningen driver LP-verksamheten numera ett boende för missbrukare. På bottenvåningen finns en gammal lunchrestaurang som församlingen tagit över.

– Vill du ha kyckling eller något annat i dag, frågar Stefan Björk en av besökarna.

Impact Center i Örebro
Stefan Björk står gärna bakom disken och serverar mat till gästerna.

När Dagen gör ett besök är det full fart med matutdelningen. En minibuss med missbrukare anländer. De möts av en skylt med ett välkomnande budskap. Och en uppmaning att inte jämföra med varandra vad som ligger i matkassarna.

– Det här har blivit ghettokyrkan. Och jag kallas ibland ghettopastorn. Jag förstår om det kan skrämma bort normala människor, säger Stefan Björk och skrattar lite.

Impact Center i Örebro
Till församlingens gratisluncher kommer en salig blandning av människor, och de erbjuds också gratis litteratur.

Salig blandning

För det är i utanförskapet han vill vara. Här blandas missbrukare med volontärer, rättshaverister med papperslösa och hemlösa. I högtalarna spelas lågmäld lovsång.

– Jag skäms inte för att vara fattig. Det är så det är. Och jag är så glad att det här stället finns, säger Monica Wallin som är sjukpensionär.

Impact Center i Örebro
Monica Wallin, besökare på Impact Center i Örebro.

– Det som skiljer det här stället från andra är atmosfären tror jag. Det är min erfarenhet av kristna människor hittills. Att de är så gästfria, säger Fred Åström.

Han presenterar sig som “Viking Power” och berättar att han är Sveriges starkaste man. Som bevis för detta har han böjt en stekpanna i TV4-programmet Talang. Han har även varit med i “Idol”.

Impact Center i Örebro
Fred Åström, som även kallar sig "Viking Power".

Stortrivs bakom disken

Det är inte svårt att hitta brokiga livsöden i denna lokal. Och Stefan Björk, som själv har missbrukarbakgrund, verkar stortrivas där han står bakom disken och delar ut gratis måltider som skänkts från lantbrukare och butiker.

– Jag vill inte vara en ledare som är där uppe. Jag vill tjäna andra människor och jag klär gärna ner mig när jag är här. Jag behöver inte gå omkring i kostym, säger han.

Utsatta områden

Många av människorna som lockas till matutdelningen bor eller vistas i vad som polisen kallar “utsatta områden”. Ändå finns ingen nationell plan för hur områdena ska försvinna från polisens lista, vilket Dagens Nyheter uppmärksammade nyligen. Skjutningarna i Sverige avlöser varandra, nästan dagligen.

I grunden finns narkotikahandel och ett civilsamhälle som tagit flera steg tillbaka och lämnat fältet öppet för kriminella personer. Vilket i sin tur skapar otrygghet och segregation. De som har råd söker sig därifrån.

“Vår produkt heter Jesus”

Stefan Björk tänker att här har kyrkan sin stora möjlighet – och skyldighet.

– När landshövdingen Maria Larsson fick i uppdrag att arbeta mot gängkriminalitet kontaktade jag henne och vi träffades i residensvåningen. Jag var väldigt tydlig med att vår produkt heter Jesus, och när människor sätter sin tro på honom får de förvandlade liv, berättar han.

Dagen skrev tidigare i somras om hur New York-pastorer tillsammans med volontärer ger sig ut på gatorna för att ockupera gatuhörn som varit särskilt brottsutsatta. Även den kristna bokklassikern “Korset och stiletten” av David Wilkerson skildrar hur kriminella gängmedlemmars möte med den kristna tron på 1950-talet fick dem att bryta med sin livsstil.

Kommer med skyddsväst

Stefan Björk ser att samma sak skulle kunna hända i Sverige 2021.

– Man kan inte komma in i förorter och börja skriva “Jesus är herre” på torgen. Man måste visa mer respekt, och följa spelreglerna som råder. Men i Vivalla (ett av stadens utsatta områden, reds. anm) har vi en husförsamling. Sedan kommer folk hit med skyddsväst och blir förvandlade, säger han.

Undervisningen är väldigt konkret för personer som kanske aldrig satt sin fot i en kyrka. I grunden finns en vision om att ösa ur samma brunnar som ledde till väckelse i slutet på 1800-talet, och där Örebropastorn John Ongman var förgrundsgestalt.

– Vi är väldigt praktiska i vår undervisning för att ge verktyg för livet. Hur ska jag leva? Jo, genom att lära mig läsa instruktionsboken som är Bibeln. Och så predikar vi ur Efesierbrevet: Du som stjäl ska sluta stjäla.

– Det fastnade hos en tjej som hade stulit mycket. Då fick hon en tanke att hon skulle starta ett socialt arbete i stället, berättar Stefan.

En organism

Det råder ingen brist på anekdoter när Stefan Björk öppnar munnen.

– En församling är liksom en organism. Inte en organisation. Den måste få växa utifrån egen kraft, säger han.

Impact Center i Örebro
Mat och fika skänks till församlingen från butiker i Örebro.

“Ömsesidig respekt”

Lunchrusningen med gratis måltider börjar mattas av. Det tystnar i lunchrestaurangen.

– För att kunna hjälpa någon måste det finnas en ömsesidig respekt. Annars fungerar det inte. Den som är ödmjuk kan jag nästan göra hur mycket som helst för. Men den som bara kräver och anklagar är det väldigt svårt att nå fram till, säger Stefan Björk.

– Ibland måste man bara gilla läget över hur livet har blivit, och sedan ta det därifrån, fortsätter han, innan han vinkar till gästerna.

En efter en försvinner de tillbaka till sin kämpande vardag.

Fakta: Impact center, Örebro

  • Är en samfundsoberoende församling som grundades 2016 “av två svenskar och fyra invandrare”, som Stefan Björk formulerar det.
  • Församlingen har även husgrupper i stadsdelarna Vivalla och Baronbackarna.
  • Församlingen har på fem år vuxit från sex medlemmar till 56 i dag.
  • Varje vecka möter de uppskattningsvis 200 personer genom sina verksamheter.
  • För restaurangverksamheten har Impact Center också fått ekonomiskt stöd från Pingstkyrkan i Örebro.
Powered by Labrador CMS