Nyheter

Pastor med sikh-bakgrund talade mod och gästfrihet

Cham Kaur-Mann från Storbritannien delade personliga erfarenheter av fattigdom och rasism under Evangeliska frikyrkans medarbetardagar i Falun.

EFK:s medarbetardagar i Falun.
EFK:s medarbetardagar i Falun.Baptistpastorn Cham Kaur-Mann från Storbritannien.
Publisert Sist oppdatert

Hon är församlingsplanteraren med sikh-bakgrund som vill guida fram nya ledare och jobba bland människor i marginalen. Baptistpastorn Cham Kaur-Mann från Storbritannien utmanar Evangeliska frikyrkans pastorer att visa mod och gästfrihet i det diakonala arbetet i utsatta områden.

– Jesus välkomnar alla, där finns ingen exklusivitet, säger hon.

FALUN. EFK:s medarbetardagar i Lugnetkyrkan i Falun har samlat omkring 220 pastorer och andra anställda från olika håll i landet, tisdag-torsdag. Cham Kaur-Mann, som har 25 års erfarenhet av ledarskap inom kyrkan och frivilligsektorn i Storbritannien, fanns på plats för att dela med sig av sina erfarenheter. Hennes uppgift var att inspirera de svenska församlingsledarna inom området missionell diakoni, där EFK vill växla upp med sociala insatser utifrån evangeliet.

– Som följare av Jesus har vi ett ansvar för de sårbara och utsatta i vårt samhälle. Vi behöver kristna ledare som visar integritet och kan vara salt och ljus. I Europa har vi i dag strömningar med en giftig politik, som inte minst drabbar våra migranter, och där det behövs mod i kyrkorna att göra sin röst hörd, säger Cham Kaur-Mann till Dagen.

Malcolm X kom på besök

Hon är första kvinnan med asiatiska rötter som har blivit baptistpastor i Storbritannien. Cham Kaur-Mann har egna erfarenheter av att vara uppvuxen under ekonomiskt fattiga förhållanden i Birmingham, och av rasistiska glåpord från de vita på gatan där familjen bodde. Gatan var den kända Marshall street dit den amerikanska medborgarrättskämpen Malcolm X kom.

Hennes föräldrar hade invandrat från Punjab i Indien. Det bodde tre familjer i två och ett halvt rum i deras bostad. Chams pappa jobbade på fabrik, och hennes mamma har aldrig lärt sig läsa och skriva eller tala engelska.

– När jag var barn gick de vita på min gata till de lokala myndigheterna och ville stoppa försäljning av lägenheter till svarta och asiater. De svor åt mig och jag minns när en granne kom med sopkvasten för att få iväg mig från huset, säger Cham Kaur-Mann.

EFK:s medarbetardagar i Falun.
Baptistpastorn Cham Kaur-Mann från Storbritannien.

Planterade församling

Tillsammans med baptistpastorn Kate Coleman planterade hon i vuxen ålder en ny församling i Birmingham – baserad på smågrupper – som arbetade bland minoritetsgrupper och marginaliserade i ett socialt utsatt område. De jobbade bland missbrukare, arbetslösa i flera generationer och med före detta medlemmar i kriminella gäng som blivit kristna. Det var inte ovanligt att de som kom till kyrkan hade ärr och sår med sig från barndomen.

– Det var genom relationer med människor i grannskapet som vi fick våra kontakter. Vi försökte uppmuntra alla som kom in i en smågrupp att få leda i någon uppgift. Inte minst barnen fick en röst och småuppgifter, och blev våra största evangelister när de gick och bjöd in sina kompisar, berättar hon.

Vill se nya ledare växa

I dag arbetar Cham Kaur-Mann och Kate Coleman med ledarnätverket Next leadership, som de har grundat, och där de i dag verkar inom både kyrkan, föreningsliv, företag och offentlig sektor som coacher, mentorer och föreläsare – både i Storbritannien och runt omkring i världen. Till Sverige har de varit inbjudna både till EFK:s Torpkonferens i somras och nu till medarbetardagarna i Falun.

Att Jesus verkade bland, och genom, de marginaliserade i samhället, menar hon är tydligt i Bibeln. Jesus själv kom från ett marginaliserat och ockuperat område och var palestinsk jude från Betlehem. Som vuxen umgicks han med tullindrivare, prostituerade och de föraktade samarierna.

Cham Kaur-Mann inspirerade EFK-arna till mer av gästfrihet, något hon lärde sig redan som barn i det sikhiska templet i Birmingham, där det “öppna bordet” alltid fanns och det bjöds på massor av mat.

– Det var underbart. När jag blev kristen och läste Skriften såg jag att Jesus gjorde på ett liknande sätt. Han välkomnade främlingarna.

EFK:s medarbetardagar i Falun.
Samtal om gästfrihet och socialt arbete under EFK:s medarbetarkonferens i Falun.

Uppmanar kyrkor till gästfrihet

Gästfriheten ser den numera erfarna baptistpastorn genom hela Bibeln, där generositeten mot änkor, föräldralösa, främlingar och fattiga står i centrum.

Nu uppmanar hon kyrkorna i både Sverige och på andra håll att visa gästfrihet i en tid då inte minst migranter och flyktingar fortfarande är utsatta. Hennes favoritbibelberättelse är när Jesus satt ner med den samariska kvinnan vid brunnen – som hon beskriver som en västasiatisk kvinna – och även vågade be henne om hjälp med vatten.

– Jesus välkomnade alla, där fanns ingen exklusivitet, säger Cham Kaur-Mann till EFK-pastorerna.

Fakta: Evangeliska frikyrkans medarbetardagar

  • Pågick i Falun, 15-17 november, med 220 pastorer och anställda.
  • Tema kring missionell diakoni.
  • Seminarier hölls kring bland annat: psykisk ohälsa, ungdomskriminalitet, tolvstegsrörelsen och sinnesrogudstjänster, samt om hur man kan arbeta bland barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Powered by Labrador CMS