Nyheter
Pastor och teolog: Så ska partierna agera nu efter valet
Teologen Mikael Tellbe och pingstpastorn Ulf Sundkvist är eniga i sin eftervalsanalys

Mer fokus på globala frågor som hur vi ska få ordning på klimatet, integrationen och situationen för flyktingar i världen. Och mindre fokus på välfärds- och plånboksfrågor. Det vill en teolog och en pastor som Dagen talat med se efter valet.
– Kyrkans uppgift är att ingjuta hopp, mod och framtidstro, säger teologen och läraren Mikael Tellbe på ALT.
Riksdagsvalet blev precis så jämnt som många förutsåg. Om resultatet från valnatten kvarstår innebär det att högersidan i svensk politik, med Ulf Kristersson i spetsen, får talmannens uppgift att bilda ny regering.
Teologen Mikael Tellbe vid Akademi för ledarskap och teologi, ALT, i Örebro säger att valresultatet bekräftar att Sverige är delat mellan två politiska inriktningar. Sverigedemokraterna har gått framåt och är det största partiet i högerblocket:
– Man kan ha olika åsikter om SD:s framryckning är önskvärd eller ej. Men SD har till stor del styrt den politiska debatten genom sitt sätt att polemisera, anser han.

– Jag känner oro över det polariserade politiska läge vi hamnat i, säger Mikael Tellbe och tar en hård flyktingpolitik och en valrörelse där plånboksfrågorna fått alltför stort utrymme som exempel. Detta på bekostnad av andra, viktigare frågor:
– Fokus har legat på hur vi ska behålla vår välfärd och vår levnadsstandard. De stora globala frågorna, som klimathotet, har fått väldigt lite plats. Det verkar som att politikerna blundar för sådana frågor. Alla ropar efter kärnkraft, men ingen vågar ta i frågan vad vi gör med avfallet.
Mikael Tellbe är kritisk till den hätska tonen i debatten, och får medhåll av Ulf Sundkvist, pastor i Pingstkyrkan i Umeå:
– De olika politiska alternativen har klarnat efter valet, men det höga tonläget gillar jag inte, säger Ulf Sundkvist och menar att valresultatet som det ser ut just nu är svårtolkat.
Ulf Sundkvist efterlyser mer ideologi och eftertanke i de politiska samtalen.

– Jag känner inte igen Kristdemokraternas migrationspolitik och gillar inte att de så oreserverat kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna. För mig är det viktigt med ett öppet samhälle där vi hjälper varandra.
Religionsrädsla ett bekymmer
Ulf Sundkvist är tveksam till om KD, som har ett litet väljarstöd jämfört med Moderaterna och Sverigedemokraterna, kan stå upp mot dessa båda partier i frågor som människovärde och människosyn. Och han menar att den religionsrädsla som finns i båda de politiska blocken är bekymmersam, inte minst i synen på konfessionella friskolor.
Efter åtta år vid makten ser det ut som att Socialdemokraterna får gå i opposition. Ett faktum som Ulf Sundkvist menar kan vara bra:
– Jag är demokrat och ur ett demokratiskt perspektiv tror jag maktskiften är positivt. Oavsett vilket politiskt block eller parti vi talar om är det hälsosamt att inte sitta vid makten hela tiden. Det är nyttigt för alla partier, inte minst för Socialdemokraterna, att leva i opposition under en period.
Samarbete är nödvändigt
Hur regeringsbildningen kommer att bli är svårbedömt. Både Mikael Tellbe och Ulf Sundkvist anser att samarbete över parti- och blockgränserna är nödvändigt:
– I det parlamentariska läge vi befinner oss måste partierna söka samarbete, säger Mikael Tellbe och menar att såväl Moderaterna som Socialdemokraterna har ett särskilt ansvar att hantera den uppkomna situationen på ett klokt sätt.
– Migrationspolitiken är ett område där en samsyn mellan blocken behövs, anser Mikael Tellbe.
Ulf Sundkvist fyller på med energipolitiken, försvaret, skolan samt vården och omsorgen, som andra områden där samsyn är ett måste för att skapa långsiktighet i politiken.
Är du förvånad över något i valresultatet?
– De flesta människor vill ha liberalism, men få röstar på Liberalerna. Och många är nog överens om att kristna värden som jämlikhet, rättvisa och solidaritet är viktiga fundament i samhället. Men få röstar på Kristdemokraterna. Det är lite förvånande, säger Ulf Sundkvist.
Han kan tänka sig att Moderaterna och KD kommer att bilda en minoritetsregering, och ser det som ett sätt att inte ge de extrema krafterna utrymme i svensk politik.
– Som pastor vill jag framför allt uppmana människor till bön och förbön för alla våra folkvalda politiker. De har ett stort och viktigt arbete framför sig.
Trots farhågor om var Sverige är på väg, vill Mikael Tellbe fokusera på de möjligheter som finns, och där kyrkorna har en viktig uppgift:
– Jag är optimist. Oavsett vilket politiskt block som styr Sverige är kyrkans uppgift att dämpa polariseringen och i stället ingjuta hopp, mod och framtidstro i en orolig tid. Kyrkans uppdrag står fast: att vårda sig om skapelsen och förkunna evangeliet för alla folk.