Nyheter

Pastorer nekas visum för Sverigebesök

Bedöms som potentiella avhoppare av de svenska ambassaderna

Pastor Arif Ashiq (t.v.) och hans pingstförsamling i Lahore hjälpte till under översvämningarna i Pakistan i höstas.
Pastor Arif Ashiq (t.v.) och hans pingstförsamling i Lahore hjälpte till under översvämningarna i Pakistan i höstas.
Publisert Sist oppdatert

Pastor Arif Ashiq har giltiga femårsvisum till både USA, Storbritannien och Kanada. Men när han ansökte om att få besöka Sverige under en vecka för att bland annat delta i en internationell pastorskonferens, fick han nobben.

Detsamma gäller flera andra pastorer som velat besöka konferensen den 10-12 januari.

Arif Ashiq leder en lokal pingstförsamling i Lahore i Pakistan, och är kassör i pingstsamfundet Full Gospel Assemblies of Pakistan, som har cirka 50 000 medlemmar runt om i landet.

Internationella resor hör till hans arbete, i syfte att hålla kontakterna med kristna i andra länder och för att säkra finansieringen för kyrkans omfattande sociala och humanitära arbete.

Under de omfattande översvämningar som drabbade landet tidigare i höst, var Arif Ashiqs församling en av dem som hjälpte befolkningen, vilket Dagen skrev om.

Femåriga viseringar

Många resor har genom åren gått till Australien, Kanada, USA och Storbritannien, där Arif Ashiq deltagit i seminarier och konferenser.

– Just nu har jag femåriga, multipelvisa till både Kanada, USA och Storbritannien, säger han till Dagen.

Pastor Arif Ashiq från pingstsamfundet Full Gospel Assemblies i Pakistan nekades inresa i Sverige.
Pastor Arif Ashiq från pingstsamfundet Full Gospel Assemblies i Pakistan nekades inresa i Sverige.

– Efter att ha besökt Sverige en vecka skulle jag rest vidare till Kanada. Men nu får jag skjuta på den resan.

Arif Ashiq skulle ha varit med på Pingsts internationella pastorskonferens den 10–12 januari, där ett par av talarna är fredspristagaren Denis Mukwege och den ukrainske pingstbiskopen Mykhailo Panochko.

Risk för avhopp

Så blir det inte nu.

Det som den svenska ambassaden håller emot pastorn är att hans resplan inte är tillräckligt detaljerad, och att saldot på Arif Ashiqs bankkonto överstiger hans deklarerade årsinkomst ”flera gånger”.

Därmed kan han inte anses “som socialt och ekonomiskt väletablerad” i Pakistan. Detta gör att det finns “rimliga tvivel” på att Arif Ashiq verkligen skulle lämna Sverige innan hans visum löpt ut.

– Av praktiska skäl använder vi ofta mitt personliga konto för insättningar till kyrkans hjälparbete. Dessutom tog jag ett lån av min bror för att ha tillräckligt med medel att visa upp till min visumansökan, förklarar Arif Ashiq.

Rest i många länder

Han tycker det är märkligt att ambassaden inte tog i beaktande att han rest ut och in i många länder med besöksvisum genom åren.

– Ambassaden bad mig att lämna in alla mina gamla pass, och det gjorde jag. De är proppfulla av visum till länder runt om i världen, säger han.

– Jag är mycket besviken.

Arif Ashiq bjöds in till Sverige av Josef Sjöberg, som under flera år verkat som missionär i Pakistan.

– Jag bjuder inte in människor jag inte känner, och har själv både bott och predikat i dessa församlingar, säger Josef Sjöberg till Dagen.

Flera fick inte visum

Josef Sjöberg har varit med om att personer som han bjudit in från Pakistan tidigare både fått och nekats visum till Sverige.

– Förmodligen är det så att en del andra personer utnyttjat situationen och inte återvänt från Sverige, och det slår sedan tillbaka mot alla andra.

Josef Sjöberg, missionär Pakistan
Josef Sjöberg, missionär Pakistan

Flera andra personer som skulle deltagit i Pingsts internationella pastorskonferens har nekats besöksvisum till Sverige.

I några fall har ambassaderna på likande sätt hänvisat till de sökandes ekonomi, säger Andreas Svedman, missionsinspiratör hos Pingst FFS och samordnare för Pingst pastor international. Syftet med resan och konferensen har varit annat man undrat över.

– Vi har en pastor från Sydsudan som leder en rörelse med 200 000 medlemmar, men som inte bedöms ha tillräcklig anknytning till det egna landet, säger han till Dagen.

– Där slår man ner på att han har för lite pengar på sitt bankkonto. Men i Sydsudan har man en helt annan situation än i Sverige, med korruption och svaga institutioner.

Då hade ändå chefen för svenska ambassadens kontor i huvudstaden Juba gått i god för både denne och en annan sydsudanesisk pastor, och intygat att det skulle gynna Sveriges relation till Sydsudans civilsamhälle om visum kunde beviljas.

Ingen dialog med myndigheter

Det var denna situation som Andreas Svedman förutsåg när den internationella pastorskonferensen utlystes i början av 2022.

Därför försökte man redan i våras att få till ett möte med myndigheterna, för att förklara varför så många visumansökningar skulle komma in i december, syftet med konferensen och vilka som stod som garanter för besöken.

Porträtt.
Andreas Svedman, missionsinspiratör hos Pingst och samordnare för Pingst pastor international.

– Men tyvärr var varken UD eller Migrationsverket intresserade av att få till ett samtal, utan svarade att alla ansökningar bedöms individuellt, säger Andreas Svedman, som tror att en kontakt hade kunnat underlätta ambassadernas handläggning.

– Inför framtiden vore en dialog det allra bästa, så att vi kan hjälpa varandra i den här typen av ärenden. För vår församlingsrörelse behöver få kunna ta emot besök av det här slaget.

Just nu räknar Pingst med 120-130 internationella deltagare på konferensen.

Powered by Labrador CMS