Nyheter

Pastorer som stödjer Trump

Den 20 januari installeras Donald Trump som president i USA. På sin resa mot Vita huset har han fått stöd av en rad kända pastor, som följer med in i maktens korridorer som andliga rådgivare.

Den 20 januari kommer Donald Trump att tillträda som president i USA, och det ser ut att bli en kraftig omstöpning av politiken jämfört med Barack Obamas tid i Vita huset.
Den 20 januari kommer Donald Trump att tillträda som president i USA, och det ser ut att bli en kraftig omstöpning av politiken jämfört med Barack Obamas tid i Vita huset.
Publisert Sist oppdatert

Det är sista stoppet på Donald Trumps tackturné som han genomför till delstater som röstade fram honom. En rad talare har värmt upp inför den blivande presidenten. Tusentals hängivna supportrar är på plats i Alabama. Sista talaren presenteras som ”väldigt speciell”, som ”en av den kristna trons titaner”.

Presentationen av pastor Franklin Graham, son till legendaren Billy Graham, sker med stororden. Och när Franklin själv intar podiet för att leda de församlade i bön, gör han det med lika självklar pondus som han presenterades med.

Innan han börjar be, håller Franklin Graham ett kort anförande.

– Sedan valet har det diskuterats mycket hur Donald Trump kunde vinna, inleder han, och landar snart i slutsatsen:

– Jag tror att det var Gud.

Uttalandet möts av jubel från publiken.

– Gud uppenbarade sig. Han svarade på bönerna från hundratusentals personer i detta land, från människor som har bett för vår nation, säger Franklin Graham.

Bön för Trump och Pence

Sedan tar han med de församlade i en bön för Donald Trump och Mike Pence, de två personerna som ska leda USA de närmaste åren. Det är en tackbön, där Franklin Graham bland annat nämner bibelordet om de tio spetälska som Jesus helar, men av vilka bara en kom tillbaka och tackade. Och nu vill han att amerikanarna ska vara som den personen, som efter valresultatet vänder sig i tacksamhet till Gud.

Det är ingen slump att det är Franklin Graham som får leda Trump-supportrarna i bön. Han har under hela valrörelsen gett sitt stöd till den i mångas ögon kontroversiella presidentkandidaten.

– Han är en förändrad människa, jag litar på honom, sa han efter att Trump hamnat i blåsväder i och med en gammal inspelning där han skröt med att han som rik kunde ta kvinnor mellan benen utan att det blev problem för honom.

Franklin Graham hade sin egen turné inför valet för att få kristna att gå och rösta, för att på så sätt kunna påverka politiken. Och därför är det inte så konstigt att han får leda tackbönen.

När Donald Trump lite senare kommer upp på scenen i Alabama visar han å sin sida tacksamhet till pastorn som gett honom sitt stöd.

– Alla som på något sätt har med den fantastiske Billy Graham att göra älskar jag. Och där är hans son, säger Donald Trump.

– Vi vann så stort, tack vara evangelikalerna, fortsätter han.

Lovprisningarna till USA:s evangelikala kristna kommer strax efter att Donald Trump precis har retats med det ”ohederliga” medieuppbådet på plats, precis samma gliringar som han gav under valrörelsen. Och Trump-supportrarna på plats jublar åt allt som sägs, vare sig det handlar om att kritisera media eller hylla pastor Graham.

Stöd från kristna evangelikaler

För många i Sverige kom nog stödet bland USA:s kristna evangeliker som en stor överraskning, inte minst med tanke på den bild som getts av Donald Trump av svenska medier, en notorisk lögnare, en kvinnokarl och skrytmåns.

Men på valdagen slogs det upp att 81 procent av alla vita evangelikaler som hade röstat la sin röst på Donald Trump. Allt enligt CNN:s stora vallokalsundersökning.

Trots vissa invändningar mot undersökningen går det inte att trolla bort att Donald Trump fick ett kraftigt stöd av USA:s evangelikala kristna. Och en rad pastorer har under lång tid gett honom sitt stöd, där Franklin Graham är långtifrån ensam.

De flesta pastorer som stödjer Trump tillhör den mer konservativa fåran. Flera välkända ”tv-evangelister”, pastorer som ofta använder sig av tv, har varit hängivna Trump-supportrar. Exempelvis Pat Robertson, känd för sitt program ”The 700 Club”. I valrörelsen fick han en ”exklusiv” intervju med Donald Trump, där han bland annat lovar att aldrig ljuga om han blir vald till president.

Ansvarig inför Gud

En annan tv-känd predikant är Kenneth Copeland, som sitter i Donald Trumps ”Faith Advisory Board”, som en av hans religiösa rådgivare. I valrörelsen gick Kenneth Copeland ut och fördömde dem som tänkte rösta på Hillary Clinton, i Jesus namn, på grund av hennes liberala inställning i abortfrågan.

– Du kommer att hållas till ansvar av Gud om du inte röstar, säger Kenneth Copeland i ett klipp, där han pekar med fingret med tittarna och med allvar säger:

– Du kommer att bli skyldig till mord, till styggelse inför Gud, du kommer att bli skyldig för varje barn som aborteras från detta val och framåt.

Andra inflytelserika pastorer som också är andliga rådgivare till Trump är James Dobson, grundade av Focus on the Family, Jerry Falwell, rektor för kristna Liberty University. Bill Johnson, grundare av Bethel Church i Redding, har också tydligt tagit ställning för Trump.

Men stödet i pastorskåren är långtifrån enhetligt. Donald Trump har pekats ut som en president som splittrar USA, och det gäller även landets kristna, inklusive evangelikalerna.

En pastor som öppet trotsar Trump under lång tid är Russell Moore, konservativ baptist, som efter presidentvalet hamnat i skottgluggen. Flera kyrkor har sagt att de inte längre vill donera pengar till hans arbete på grund av Moores politiska ställningstagande.

Pastor Jim Wallis, som leder organisationen Sojourners, skrev en uppmärksammad text efter valet där han sa att han skämdes över att vara evangelikal, på grund av evangelikalers stöd till Trump. Hans budskap var att Trump hade en rasistisk agenda, och att nu måste de ”vita evangelikala” som gett honom sin röst kunna svara för sig, utifrån Bibelns ord att stå upp för de fattiga och utsatta.

Powered by Labrador CMS