Nyheter
Pastorn Stefan Swärd kritiserar THS-konferens
En av de främsta kritikerna till THS-konferensen ”Bortom det övernaturliga”, Stefan Swärd, beskriver i ett blogginlägg nackdelarna med att kyrkornas verksamhet är finansierad av statliga medel.

För en dryg vecka sedan uppmärksammade Stefan Swärd THS-konferensen "Bortom det övernaturliga". Detta ledde till en intensiv debatt på Swärds blogg och i slutet av veckan publicerade Världen idag en intervju med Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap och lärare i Nya testamentet vid THS, Teologiska högskolan i Stockholm.
Thomas Kazen, som själv ska medverka på konferensen, sa bland annat att ”THS är en akademisk institution och kan som sådan inte tro på något” samt ”THS ägnar sig inte åt någon renlärighetscensur. Inte heller föreskriver vi hur studenternas gudsbilder ska se ut. Vi lever inte i en auktoritär medeltid.”
Läs också: Hård kritik mot konferens på Teologiska högskolan
Som i Svenska kyrkan
Stefan Swärd menar att citaten tydligt visar statens inflytande över den moderna frikyrkan. I en bloggpost resonerar han kring Thomas Kazens uttalanden.
Stefan Swärd skriver bland annat att ”konfessionslösa teologiska utbildningar i frikyrkan, och utbildningar som inte har någon specifik tro, allt detta är ett resultat av statsbidragen”. Han hävdar också att situationen är precis likadan som inom Svenska kyrkan där de blivande prästerna ska gå en ”akademisk-sekulär-konfessionslös utbildning”.
Helt värderingsstyrt
Att utbildningen på THS är konfessionsneutral, vilket Thomas Kazen säger, tillbakavisas av Stefan Swärd. Han skriver att ”Bortom det övernaturliga” är ”teologiskt-ideologiskt värderingsstyrt till 100 procent” och han menar att en konfessionslös utbildning inte existerar.
– Man kommer ändå alltid att driva någon form av ideologi. ”Bortom det övernaturliga” är ett typiskt exempel som dessutom ligger långt ifrån klassisk kristen tro, säger Swärd till Dagen.
I bloggposten tar Stefan Swärd avslutningsvis upp Sveriges kristna råd – där Equmeniakyrkan som äger THS – är medlemsorganisation. Han konstaterar att det ”krävs att man ställer upp på de klassiska kristna trosbekännelserna” för medlemskap.