Nyheter
Pastorssystrar bildar nätverk i frikyrkan
Kvinnor i ledande position blir ibland ifrågasatta - nu startar ett nytt nätverk för kvinnliga pastorer

Ett nytt nätverk för kvinnliga pastorer är på väg att bildas. Sara Eklind förklarar att Pastorssystrar handlar om att stötta, utmana och inspirera varandra i livet som pastor.
Pastorssystrar heter det nystartade kvinnliga nätverket, som planerar att ha sin första samling i april. Sara Eklind, pastor i pingstkyrkan i Kungsbacka, är en av initiativtagarna.
Pastorssystrar, vad är det?
– Ett nystartat nätverk för kvinnor i pastorstjänst. Vi som tagit initiativet är fyra pastorer som känner varandra sedan studietiden, vi har sedan dess fortsatt att träffas och vi brukar be tillsammans, säger Sara Eklind till Dagen.
Hon förklarar att kvinnor som jobbar i kyrkan har ett behov av att få träffas och stötta varandra och att det därför behövs den här typen av nätverk.
– Både kvinnor och män har sina utmaningar, men det finns vissa saker vi kvinnor upplever som kan vara bra att samtala om.
Som vad då?
– Något som vi återkommit till under våra samtal är till exempel hur vi som pastorer och småbarnsföräldrar får ihop vardagspusslet, säger Sara Eklind.
– Sedan kan vi inte sticka under stol med att människor har olika bibelsyn och att kvinnligt ledarskap ifrågasätts ibland. Då kan man behöva hålla varandras ryggar om man blir ifrågasatt.
Inte en “klagoklubb”
Sara Eklind säger att de inte startat en nätverk för att diskutera feministisk teologi eller för att försvara en roll. Anledningen är snarare att hämta styrka från varandra tillsammans som kvinnliga pastorer.
– Vi tänker inte bli en klagoklubb, utan tanken är att stötta och uppmuntra varandra.
Så vad tänker ni göra?
– Vi har planerat ett uppstartsdygn på kursgården Götabro, det blir också starten på nätverket. Sedan kanske vi kommer att ha mindre regionala träffar om det finns behov. Vi får se vart det bär, men vi börjar med en träff, om pandemin tillåter.
Ekumeniskt nätverk
Sara Eklind säger att nätverket vänder sig till kvinnor som jobbar som pastorer i Sverige och oavsett vilket samfund man är verksam i är man välkommen. För att vara med i Pastorssystrar behöver man dock inte vara anställd av en församling, då det finns pastorer som har andra typer av tjänster som exempelvis i skolor eller fängelsemiljö.
Vad är det för skillnad mellan att vara en kvinna eller man om man är pastor i Sverige?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag har bara upplevt hur det är att vara kvinna. Det kan säkert vara liknande utmaningar, men jag tror att många kvinnor har liknande erfarenheter av att vara i minoritet. Fortfarande är de flesta som sitter i styrelser och ledningar män, att vara ensam kvinna kan då vara lite speciellt.
Liknande initiativ
Under de senaste åren har flera nätverk för kvinnliga ledare inom frikyrkan startats, exempelvis nätverket Nelly som samlar teologer och pastorer. Ett annat exempel är nätverket Stronger together, som utifrån en kristen värdegrund samlar kvinnor i ledande ställning, dock inte primärt i kyrklig tjänst.