Nyheter

Påven alltmer trängd av övergreppsskandalerna

Efter att det framkommit att Franciskus själv blundat för en hög kardinals notoriska sexövergrepp blir han nu alltmer trängd av övergreppsskandalerna. Samtidigt har han meddelat att han inte planerar några fler konkreta åtgärder mot övergreppsanklagade präster än de som redan tagits i bruk.

###
Publisert Sist oppdatert

Det beskedet fick företrädarna för irländska övergreppsoffer när de träffade påven under hans besök på Irland i helgen.

– Påven sa att relevanta domstolar redan finns och att biskopar redan ställs till svars inför dem, säger Marie Collins, en av de som fick träffa påven, till National Catholic Reporter.

Kritisk mot tystnadskulturen

Collins, som förra året avgick från den av Franciskus tillsatta kommissionen till skydd för minderåriga, hade efterlyst en särskild tribunal för att utkräva ansvar av de biskopar som struntat i offren, skyddat förövarna och mörkat övergreppen inom kyrkan. Tillsammans med organisationerna som företräder övergreppsoffren i bland annat Irland och Nordamerika är hon kritisk mot att kyrkan låter präster som befinns skyldiga avgå i tysthet, i stället för att ge dem sparken.

– Jag sa att om det nu är så att biskopar verkligen straffas så vore det bra om du talade om det för oss och gjorde det allmänt känt, sa Marie Collins.

– Han svarade att det fanns en poäng i det jag sa och att han skulle göra något åt det.

"Har känt till övergrepp"

Franciskus har bett offren om förlåtelse vid ett flertal tillfällen under sin ämbetsperiod, senast i ett brev till hela kyrkan i förra veckan och under besöket på Irland. Han har uttryckt skam, ånger och djup bedrövelse över missdåden och fördömt de strukturer som gör dem möjliga.

Men nu har anklagelser om mörkläggning och beskydd av förövare nått honom själv. I ett elva sidor långt offentligt brev anklagas påven och en rad andra dignitärer inom kyrkans högsta ledning för att i många år ha vetat om den nyligen avgångne amerikanske kardinalen Theodore McCarricks notoriska övergrepp på unga pojkar och män, men låtit honom hållas.

Läs här: Därför sker så många övergrepp inom katolska kyrkan

"Hävde sanktioner"

Brevets avsändare är Vatikanens före detta sändebud i USA, Carlo Maria Viganò, som hävdar att han från 2006 upprepade gånger rapporterat om missdåden. Först runt 2010 ska dåvarande påven Benedikt XVI ha vidtagit åtgärder mot McCarrick som, bland annat, förbjöds att resa och framträda offentligt. Dessa sanktioner ska ha hävts av efterträdaren Franciskus, som i stället gjorde McCarrick till en av sina närmaste rådgivare när det gäller kardinalsutnämningar.

Läs också: Katolska kyrkan utfärdar riktlinjer mot pedofilbrott

Påven har avböjt att kommentera Viganòs brev, men uppmanat alla som undrar att läsa det själva och dra egna slutsatser. Vad som menas med det är visserligen höljt i dimma, men faktum kvarstår att ärkebiskop Viganò är känd sedan länge som en av Franciskus hårdaste belackare. Han har kritiserat Franciskus relativt försonliga förhållningssätt till homosexuella och gjort gemensam sak med den amerikanske kardinalen Raymond Burke och den del av kyrkan som hävdar att Franciskus leder den bort från den rätta doktrinen och snudd på förkunnar irrläror.

Kräver påvens avgång

Viganò företräder också åsikten att övergreppsskandalerna bottnar i att en homosexuell klick inom kyrkan tillåtits växa sig stor och mäktig. I brevet hävdar han att de biskopar som mörkat övergreppen är själva homosexuella. Han kräver att påven avgår.

Just nu står tre kardinaler inför rätta för att antingen ha begått eller mörkat övergrepp. Två av dem tillhör Franciskus närmaste krets. Australiensaren George Pell som skulle ha rensat upp i Vatikanens ekonomi är åtalad för en hel rad sexuella övergrepp. Spanjoren Luis Ladaria Ferrer åtalas för att ha mörkat en övergreppsskandal i ett stift i Frankrike. Detta samtidigt som han som chef för Troskongregationen ansvarar för att rätt ska vara rätt inom hela kyrkan.

Läs också: Kardinal Pell inför rätta

Powered by Labrador CMS