Nyheter
Påven firade mässa i Havanna
Påven Franciskus samlade tiotusentals troende för en mässa på Revolutionstorget i Kubas huvudstad Havanna.

Den ickekatolske kommunistiske presidenten Raúl Castro satt på hedersplats.
I timmar hade kubanerna väntat på påvens historiska besök på det anrika torget i Havanna på söndagen. Franciskus anlände i en öppen bil sin vana trogen, för att vara så nära som möjligt sina katolska följare. Sedan hölls mässan på den plats där ett porträtt på gerillaledaren Che Guevara är utmejslat i metall.
I mässan underströk påven vikten av medmänsklighet i Jesu namn, "att se Jesus i varje person som hamnat djupt på livets väg, bröder och systrar som är hungriga eller törstiga, som är nakna eller i fängelse eller sjuka".
Sedan vände han sig till Colombia och vädjade till landets ledare och Farc-gerillan att försöka nå samförstånd och fred.
Efter mässan träffade påven Kubas tidigare ledare Fidel Castro, enligt Vatikanen.Huvudfrågan för Franciskus är försoningsprocessen mellan USA och Kuba.
– I några månader nu har vi bevittnat en process som fyller oss med hopp, en process där relationen mellan två folk normaliseras efter åratal av separation, sade påven när han anlände till Kuba i lördags.
– Jag uppmanar politiska ledare att fortsätta denna bana och att ta vara på alla dess potentialer. . . som exempel för hela världen på försoning. Världen behöver försoning i det klimat vi nu lever i, när vi stegvis går mot ett tredje världskrig, fortsatte påven sitt tal.
Påvens resa till Kuba och sedan till USA har stort symboliskt värde. Franciskus spelade personligen en avgörande roll i de hemliga förhandlingar som ledde till att de två länderna återupptog de diplomatiska relationerna.
Påve Franciskus försäkrade också att kyrkan stöder det kubanska folket, men han underströk samtidigt att kyrkan behöver "friheten och medlen" att arbeta i Kuba.
Kommuniststaten Kuba var i mer än tre decennier strängt ateistisk men hållningen till religionen har gradvis mjuknat – något som den tidigare påven Johannes Paulus och hans Kubabesök sägs ha spelat en nyckelroll för att få till stånd.