Nyheter
Påven gör känsligt hbtq-uttalande
Reser till DR Kongo och Sydsudan nästa vecka - sticker ut hakan i intervju om samkönade relationer
Trots att strider pågår i både Demokratiska republiken Kongo och Sydsudan, reser påve Franciskus dit kommande tisdag. Inför resan ger påven ett nålstick till de biskopar, inte minst i Afrika, som står bakom lagar som förbjuder samkönade relationer.
– Dessa biskopar måste gå igenom en omvändelse, säger påven.
Påve Franciskus landar i Kinshasa i DR Kongo den 31 januari, och reser vidare till Sydsudan den 3 februari för ett två dagar lång vistelse. Med besöken, som blir påvens 40:e så kallade apostoliska resa utomlands, har Franciskus besökt sammanlagt 60 länder sedan han tillträdde 2013.
Påven hade först haft för avsikt att besöka Goma, i Norra Kivu i östra DR Kong. Men oroligheterna tvingade honom att ställa in resan, sa Vatikanens talesperson Matteo Bruni när han möte pressen i veckan, skriver Vatican News.
– Inte för att han var rädd för egen del, sa Matteo Bruni, utan för att påven ville vara säker på att ingen som ville se honom skulle falla offer för attacker.

Omkring 20 procent av världens katoliker lever i Afrika, och andelen ökar. Här finns också 33 av de 69 länder i världen som kriminaliserat samkönade relationer, enligt Human Rights Watch.
I många fall, om även långt i från i alla, stöttar de katolska biskoparna sådan lagstiftning. Hösten 2021 ställde sig Ghanas katolska biskopskonferens bakom till ett kontroversiellt lagförslag som skulle innebära att den som utpekas som hbtq-person, eller stöder dessa rättigheter, riskerar ett tioårigt fängelsestraff. Lagförslaget utreds fortfarande i parlamentet.
Orättfärdiga lagar
Påve Franciskus tar nu kraftfullt avstånd från dessa typer av lagar. Han gör det i en utförlig intervju med till nyhetsbyrån AP – den första sedan företrädaren påve Benedikts död på nyårsafton 2022.
Lagar som förbjuder homosexualitet, säger påven, är ”orättfärdiga”, och måste bekämpas av Katolska kyrkan. Om de biskopar som står bakom dessa lagar säger påven att de måste ändra sig.
– Dessa biskopar måste gå igenom en omvändelse, säger påven, och citerar den katolska katekesens ord om att homosexuella måste välkomnas och respekteras, inte marginaliseras och diskrimineras.
– Vi är alla Guds barn, och Gud älskar oss sådana som vi är och för den styrka som vi alla försvarar vår värdighet med, säger Franciskus.
Samtidigt bekräftar han Katolska kyrkans hållning att samkönade handlingar är att betrakta som synd – på samma sätt som alla sexuella relationer utanför äktenskapet mellan en man och en kvinna.
– Att vara homosexuell är inget brottsligt. Det är inget brott. Men ja, det är en synd. Men låt oss skilja mellan en synd och ett brott.
– Det är också en synd att brista i kärleksfullhet till varandra.
DR Kongo förbjuder inte samkönade relationer, även om hbtq-personer ofta utsätts för diskriminering. I Sydsudan är manliga samkönade relationer förbjudna, och kan straffas med som mest an, och kan leda till tio års fängelse.