Nyheter
Påven har fått två kontroversiella inbjudningar
Både Nordkorea och Taiwan vill ha besök av påve Franciskus. Det är två inbjudningar med stor politisk sprängkraft, vilket ger Vatikanen en hel del att fundera på.

Under torsdagens möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och påve Franciskus fick Moon agera budbärare. Han lämnade över en inbjudan till påven – från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Moon, som är katolik, framförde inbjudan muntligt. Påven ska ha lovat att svara om det kommer en officiell inbjudan och om han har möjlighet att resa, enligt nyhetsbyrån Yonhap. Påvens svar tolkades som att han i alla fall var redo att överväga ett besök i det slutna landet.
Förföljer kristna
Inbjudan ska ses som symbolhandling för att understryka fredsförsöken på den koreanska halvön, enligt uppgifter från presidentkansliet i Sydkorea.
Frågan väcktes när de båda koreanska ledarna möttes i Nordkorea för några veckor sedan. Då ska Kim ha berättat för Moon att han ville bjuda påven till Nordkorea.
Ett påvebesök i det hårt slutna Nordkorea vore något utöver det vanliga. Inte minst med tanke på landets förföljelse av kristna, där organisationen Open Doors år efter år pekar ut Nordkorea som det land i världen där kristna förföljs som värst.
Kan reta Kina
Påve Franciskus har dessutom fått ännu en känslig inbjudan. Det är Taiwans president Tsai Ing-wen som hoppas på ett besök. Om Nordkorea är känsligt på grund av att det styrs av en auktoritär och religionsfientlig regim, så skulle ett besök i Taiwan snarare vara tvärtom. Ett påvebesök i Taiwan skulle reta gallfeber på Kina som menar att ö-nationen ute i Stilla havet tillhör dem.
Taiwan är demokratin som ingen vill veta av. Inte ens den demokratiska världen tar parti för Taiwan eftersom diplomatiska relationer skulle förarga stormakten Kina. Vatikanen är ett av få undantag och har sedan länge valt diplomatiska relationer med Taiwan före Kina, vilket de är ensamma om i Europa.
Bråk om biskopar
Vatikanen och Kina däremot har sedan länge legat i luven på varandra. Kommunistpartiets linje är att det är den kinesiska staten som ytterst får utse vem som vigs till biskop i katolska kyrkan i Kina, vilket är det sätt som Kina brukar tillämpa för att kontrollera trossamfund i landet. Katolska kyrkan vägrar gå med på något sådant, utan anser att det är kyrkan själv som ska ha makten över vem som blir biskop.
Nyligen kom dock de båda överens om att kinesiska biskopar trots allt ska få delta på möten i Vatikanen. En öppning som oroar Taiwan, då upptinade relationer på sikt skulle leda till att Vatikanen gör som resten av världen, väljer Beijing framför Taipei.
Svåra val
Påve Franciskus har alltså fått två inbjudningar som ställer till en hel del huvudbry. Ska han våga sig in i det totalitära Nordkorea där det är välkänt att kristna förföljs? Och ska han våga trotsa den auktoritära stormakten Kina, och göra det som den demokratiska världen inte vågar, öppet visa sitt stöd för Taiwan?
Kina och Nordkorea brukar också ses som varandras vänner, båda har kommunism som statsskick, och utan Kinas stöd skulle troligtvis Nordkorea ha kollapsat för länge sedan. Påve Franciskus har en hel del att fundera på då han planerar sina kommande utlandsresor.
TT/Jacob Zetterman