Nyheter

Påven mötte den ryske patriarken - ”använd Jesus språk”

Det finns inga heliga och rättfärdiga krig, var påve Franciskus budskap när han via en videolänk träffade “krigspatriarken” Kirill

Påve Franciskus och patriark Kirill träffades 2016 på Kuba, ett historiskt möte som var tänkt att överbrygga den tusenåriga konflikten mellan katoliker och ortodoxa. Nu, mitt i kriget i Ukraina, har de träffats igen, fast den här gången via videolänk.
Publisert Sist oppdatert

Kyrkoledare fortsätter sin diplomatiska offensiv mot den rysk-ortodoxa kyrkan i hopp om att få till en fred i Ukraina. Både påve Franciskus och den anglikanske ärkebiskopen Justin Welby har nyligen haft samtal med patriark Kirill.

Kan den rysk-ortodoxa kyrkans patriark få slut på kriget i Ukraina? Flera kyrkoledare i världen har satt sin förhoppning till Kirill då de hoppas att denna inflytelserika man ska kunna påverka Vladimir Putin för att få till en fredlig lösning.

Till en början skedde uppmaningarna skriftligt. Men nu har även riktiga möten ägt rum där samtal förs öga mot öga, även om det sker på distans via storbildsskärm. Det var i onsdags som detta religiöst toppmöte hölls, när påve Franciskus och patriark Kirill träffade varandra från var sin sida av skärmen för ett samtal om krig och fred.

Framför allt är det Vatikanens version av mötet som nu sprids.

”Jesus språk”

Påven har flera gånger kritiserat Rysslands invasion av Ukraina och uppmanat till fred. Patriarken däremot har inte fördömt den militära aggressionen, utan har snarare haft en snarlik retorik som Vladimir Putin, med en dröm om att förena den ryska kultursfären, där nationer som Belarus och Ukraina ingår, under samma ledning.

– Kyrkan bör inte använda politikens språk, utan Jesus språk, var påvens budskap till Kirill, enligt den katolska tidningen Crux.

På så sätt gjorde han en tydlig markering mot den rysk-ortodoxa kyrkans täta band till makten i Kreml.

Påven ville också lyfta fram att offren för det pågående kriget inte bara är civilbefolkningen, utan även de ryska soldaterna. Tusentals unga ryssar har fått sätta livet till sedan Rysslands invasion inleddes.

– En gång i tiden talade vi också i våra kyrkor om det heliga och rättfärdiga kriget. I dag kan vi inte tala på det viset, sa påve Franciskus till Kirill, med en viss självkritik av Katolska kyrkans historia.

Han fortsatte med att säga att det kristna samvetet har utvecklats och att kyrkorna därför måste lyfta fram vikten av fred och rättvisa, samt att krig aldrig kan rättfärdigas.

Pope Francis holds a video call with Russian Orthodox Patriarch Kirill to discuss the war in Ukraine, and calls on Church leaders to use the language of Jesus, not that of politics.https://t.co/6v3FV9lx30

— Vatican News (@VaticanNews) March 16, 2022

Ännu ett möte

Även Justin Welby, ledare för den världsvida anglikanska kyrkan, hade samma dag ett videomöte med patriark Kirill. Hans uppmaning till den ryske kyrkoledaren var att öppet gå ut tala om behovet av fred och att snarast möjligt få till en vapenvila. Enligt Church Times ska de båda kyrkoledarna ha hamnat i en mindre dispyt om vad en fred byggd på rättvisa innebär, men de går inte in på detaljer i samtalet.

Patriark Kirill har tidigare i sina uttalandet bett för fred samtidigt som han inte har fördömt den ryska invasionen, vilket indikerar att hans version av fred snarare handlar om den tid som kommer efter att Ukraina besegrats och blivit en del av den ryska intressesfären.

Today I held a video call with His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia to discuss the urgent need for peace in Ukraine – and the need for churches to be united in following the great call of Jesus Christ on his disciples to be peacemakers: https://t.co/KTLPS3aNo1

— Archbishop of Canterbury (@JustinWelby) March 16, 2022

Försiktig kommunikation

Den rysk-ortodoxa kyrkan har efter de bägge mötena varit försiktiga med att kommentera mötet, där det presenteras i allmänna ordalag att Kirill deltog i samtalen om att skapa fred med andra kyrkoledare.

Men patriarken har i andra sammanhang varit mer vältalig, som i brevsvaret till Kyrkornas världsråd där han skyllde det pågående kriget på Nato och västvärlden, eller i sina predikningar han hållit sedan Rysslands invasion börjat. Första söndagen beskyllde patriarken det pågående kriget på prideparader, den andra söndagen efter invasionsförsöket välsignade Kirill en högt uppsatt militär och hade med sig en ikon på jungfru Maria som enligt patriarken skulle ge framgång till den ryska militären i Ukraina.

Fakta: Patriark Kirill

  • Den rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare är patriark Kirill, med säte i Moskva.
  • Han leder världens största ortodoxa kyrka, men har i och sin välsignelse av den ryska invasionen av Ukraina blivit hårt kritiserad av omvärlden.
  • Även internt i den rysk-ortodoxa kyrkan hörs det protester mot kyrkans krigsvänliga linje.
Powered by Labrador CMS