Nyheter
Påven skickade handskrivet brev till hbtq-katoliker
Påve Franciskus: En kyrka utan syndare är en sekt

“Gud tar inte avstånd från några av sina barn”. Det var påven Franciskus budskap i ett handskrivet brev som han skickade till hbtq-personer inom Katolska kyrkan. Brevet har väckt blandade reaktioner.
Jesuitprästen James Martin har länge arbetat aktivt för att bygga förtroende mellan kyrkan och katolska hbtq-personer, framför allt i USA där han är uppväxt. Påve Franciskus och James Martin har tidigare haft samtal om hbtq-frågor inom Katolska kyrkan, något som mötts av kritik från konservativa katoliker. I dokumentären Francesco från 2020 efterlyste påven juridiskt skyddande regler för samkönade par, något Dagen tidigare skrivit om.
5 maj skickade James Martin genom Outreach, en organisation för hbtq-personer inom Katolska kyrkan, tre frågor till påve Franciskus. Alla frågor, som formulerades på spanska, rörde hbtq-personer och vad de bör veta om kyrkan och Gud. Tre dagar senare kom ett handskrivet brev med svar från påven.
Hänvisade till Apostlagärningarna
Först undrade James Martin vad som är det viktigaste för hbtq-personer att veta om Gud. Påve Franciskus svarade att Gud inte förnekar något av sina barn och att “Guds stil” är närhet, nåd och ömhet. På frågan om vad han vill att de ska veta om kyrkan hänvisade påven till Apostlagärningarna i Bibeln.
Sista frågan berörde de hbtq-personer som känt sig förkastade av Katolska kyrkan. Påve Franciskus svarade att det inte är kyrkan som förkastat dem, utan människor i kyrkan. Han beskrev kyrkan som en mor som kallar samman alla sina barn och refererade till liknelsen om “den stora festen” i Matteus- och Lukasevangeliet, dit alla är bjudna.
“En selektiv kyrka av ‘rent blod’ är inte den helige moderns kyrka, utan en sekt”, avslutade påven.
Brevet har mötts av blandade reaktioner bland hbtq-personer. Vissa ser det som ett steg mot en mer tillåtande syn medan andra menar att den katolska läran, trots brevet, fortfarande har en begränsande inställning till hbtq-rättigheter. Bland konservativa katoliker har i stället röster höjts om att svaren i brevet går emot den katolska katekesen.