Nyheter
Påven till Kanada - ska be om ursäkt
Har inlett resan efter att omärkta gravar hittats i landet

– En botgörelsens pilgrimsresa, som jag hoppas, med Guds nåd, kan bidra till den väg av försoning och helande som redan har inletts.
Så sa Påve Franciskus inför den resa han nu påbörjat i Kanada för att be om ursäkt för övergrepp på ursprungsbefolkningen.
Under söndagen är påven på besök i Kanada för att offentligt och personligen be om ursäkt för de övergrepp som ursprungsbefolkningen utsattes för i katolska skolor, rapporterar TT. Han togs emot på Edmontons internationella flygplats av Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
– Kära bröder och systrar i Kanada, som ni vet kommer jag till er framför allt i Jesu namn för att möta och omfamna ursprungsbefolkningarna, sa han inför resan enligt Vatican news.
Talar inför publik
De övergrepp som nu är tänkt att botgöras är de omkring 150 000 barn ur Kanadas ursprungsbefolkning som från slutet av 1800-talet och fram till omkring 1990 var inskrivna på 139 katolska internatskolor runt om i landet, med syftet att tvångsassimileras.
– Tyvärr har många kristna i Kanada, inbegripet några medlemmar av religiösa institut, bidragit till politik för kulturell assimilering, som i det förflutna allvarligt har skadat ursprungsfolkens samhällen på olika sätt, sa påven också innan resan.
Under vistelsen kommer han bland annat att besöka Maskwacis, cirka 10 mil söder om Edmonton, för att tala inför en publik om cirka 15 000 personer. Flera i publiken kommer vara tidigare elever på internatskolorna. Han ska också till också Quebec och Iqaluit under veckan han är i Kanada.
Omärkta gravar
Barnen tillbringade månader isolerade från sina familjer, sitt språk och sin kultur. Många utsattes för fysiska och sexuella övergrepp.
Tusentals misstänks även ha dött av sjukdomar, undernäring eller vanvård. Sedan maj 2021 har 1 300 omärkta gravar hittats vid skolorna.
I Sverige har tvångsassimilering skett av samer under främst 1900-talet då rasbiologisk forskning växte fram, som enligt teorierna visade att samerna tillhörde en lägre stående ras. När industrialiseringen tog fart trängdes renskötseln undan och den samiska kulturen och språket försvagades ytterligare. Sedan 70-talet då kampen för samernas rättigheter utökades, har samernas ställning tryggats. Men fortfarande drivs kampen för att bevara det som 1977 erkändes av regeringen som urfolk.