Nyheter
Påvens tal om folkmord upprör Turkiet
Turkiet är "förvånat" och "djupt sårat" över att påven Franciskus använt benämningen folkmord för händelserna i Osmanska riket för hundra år sedan.Ankara kallar hem sin ambassadör i Vatikanen.

– Det senaste århundradet har vår värdsliga familj genomlevt tre stora och oöverträffade tragedier. Den första, som ofta beskrivs som århundradets första folkmord, drabbade det armeniska folket, sade påve Franciskus vid den mässa som hölls i Peterskyrkan i Vatikanstaten under söndagen.
Uttalandet gjordes i samband med uppmärksammandet av hundraårsminnet av massmorden som ägde rum i det osmanska väldet 1915. Bland andra Armeniens president Serzj Sargsian närvarade under mässan i Peterskyrkan.
Ordvalet har upprört Turkiet som svarade med att kalla upp Vatikanstatens ambassadör i Ankara på söndagen. Därefter kom beskedet att Turkiet kallar hem sin ambassadör i Vatikanen för konsultationer.
I ett officiellt uttalande säger Turkiet att påvens ordval har skadat landets relationer med Vatikanen och att Turkiet är "djupt sårat och besviket" över hans uttalande. Turkiet uttryckte också "chock" över att Franciskus valt att benämna massmorden för ett folkmord eftersom händelserna inte har erkänts som folkmord av internationell domstol.
Det kommer inte som en stor överraskning att påvens ordval upprör Turkiet, som arbetar aktivt för att morden inte ska benämnas som folkmord. Samtidigt har pressen varit stor på den katolska kyrkans överhuvud från armenierna, som är kristna, att använda just ordet "folkmord".
Armenien har i sin tur välkomnat påvens uttalande genom att publicera det på president Sargsians officiella hemsida.
Det är inte första gången en påve använder ordet folkmord för att beskriva händelserna. 2000 skrev påven Johannes Paulus II under ett uttalande tillsammans med den dåvarande armeniska partriarken, där benämningen folkmord användes. Uttalandet skapade starka protester i Turkiet och bidrog till att den dåvarande påven undvek att använda ordet igen.