Nyheter

Per Erkersgård: Jag kan förlora hela kundkretsen under coronakrisen

På bara några veckor har hälften av alla uppdrag pausats. Så ser verkligheten ut för många av Sveriges mindre egenföretagare. - Vissa dagar är oron stor. Men jag möter också mycket värme -och kanske lär krisen oss att bli mer måna om varandra, säger massören och egenföretagaren Per Erkersgård.

Per Erkersgård arbetar med massage och friskvård och är en av många egenföretagare som har tunga dagar i coronakrisens spår.
Per Erkersgård arbetar med massage och friskvård och är en av många egenföretagare som har tunga dagar i coronakrisens spår.
Publisert Sist oppdatert

Det är en vanlig måndag mitt i coronakrisen när Dagen pratar med Per Erkersgård. De senaste veckorna har regeringens ekonomiska krispaket landat, ett efter ett, med olika subventioner och lättnader för företag som för bara ett par månader sedan skulle ha uppfattats som osannolika. Sveriges ekonomi befinner sig enligt vissa experter i ”fritt fall” och många företagare är oroliga. Nu finns en rad stödåtgärder på plats. Men de flesta av dessa är inte anpassade till små företag, säger Per Erkersgård, som vill lyfta frågan om hur det går för enmansföretag i krisen.

– Jag upplever att vi hamnar mellan stolarna, säger han.

Läs mer Landsbygdsföretagen drabbas hårt av corona

Kan förlora hela kundkretsen

Per pekar på att de flesta av regeringens stödåtgärder gäller för aktiebolag och när man har anställda. Visserligen har reglerna för att komma ifråga för A-kassa lättats, men fortfarande gäller att den som vill få A-kassa måste låta sitt företag vila. Det går inte att stämpla på deltid.

– Jag måste jobba kvar och vårda mina kundrelationer. Om jag hade haft aktiebolag hade jag kunnat korttidspermittera mig själv, men det går inte när man som jag har enskild firma. Att låta firman vila skulle kunna innebära att jag förlorar hela min kundkrets, säger han.

Själv tycker han att arrangemanget är märkligt: det borde ju vara bra för hela samhället att man bör jobba så mycket som möjligt, resonerar han.

Inte ensam om oron

Per är en av många företagare i landet, och han säger att han tror att han inte är ensam om att känna oro. Särskilt den som har ett hantverksyrke eller arbetar som frisör, naprapat, kiropraktor eller massör har under de senaste veckorna fått se kundkretsen tunnas ut eller helt försvinna.

I regeringens stödpaket finns bland annat hyreslättnader, och man kan få uppskov med skatt och egenavgifter. Men dessa åtgärder är inte tillräckliga, menar Per: skatten måste in så småningom, och har man inte fått några intäkter blir det svårt att få fram pengar. Inte heller alla har en lokal, Per har sin mottagning i radhuset men är oftast ute på företag, där han arbetar med massage och friskvård.

– När det började ta fart med corona slog till gick jag ut med ett mejl där jag berättade om hur jag jobbar med hygien, att jag spritar händerna och bänken, så att mina kunder vet hur jag arbetar. Jag ställde frågan till dem om hur de ville göra. Jag tycker det är schysst att föra en dialog.

"Vissa dagar tunga"

En del företag avbokade, men runt hälften gjorde det inte. Per Erkersgård säger att för den som jobbar bara med privatkunder kan det vara ännu svårare, eftersom många i dag väljer att avboka behandlingar.

– För att klara sig gäller det att försöka skära ned utgifter, så att man kan hålla näsan över vattenytan, säger han.

Hur mår du själv, mitt i krisen?

– Jag är ju en person som funderar mycket och känner mycket. Vissa dagar tänker jag ´det här kommer att gå åt skogen´, så visst finns det en oro och en väldig frustration över att inte veta hur det ser ut framöver.

– Andra dagar kan jag ändå tycka att det finns vägar att gå och det kommer att finnas ett liv i att vara yrkesverksam också när det här går över i vardag igen. Jag försöker tänka positivt och greppa efter ljuspunkter.

"Tron ger en bas"

Per Erkersgård säger att han mitt i krisen även har mött mycket värme och omtanke från omgivningen.

– Ett sådant exempel är när en kund ringde för några veckor sedan och sa `Per, det här måste slå hårt mot dig – jag vill att du höjer din timpeng när du kommer till oss nästa gång´.

– Sådant värmer i hjärtat.

Han säger att han är glad att har stödet från sin familj, och att hans kristna tro också betyder mycket.

– Där finns en bas, en trygg famn att vila i när livet är tufft. Livet kan vändas upp och ned mycket snabbt, men då finns Jesus som har sagt att hans finns med.

Han tänker också mycket på vad coronakrisen kan innebära för oss människor på längre sikt.

– Man får ibland väldigt fina samtal som massör. Vi kanske börjar se varandra vi blir mer måna om varandra efter corona. Det är något bra mitt i allt.

Läs mer Företagarna: Vi tycker att de bör göra mer

Powered by Labrador CMS