Nyheter
Personal kränker troende elever
Cirka 1,3 procent av eleverna på högstadiet har någon gång blivit kränkta av skolpersonal på grund av sin tro. ”Det räcker med att en eller två vuxna missar varningssignaler för att allt ska spricka”, säger antimobbningsexperten Håkan Wetterö.

De flesta människor har direkt, eller indirekt, erfarenhet av mobbning. Som Dagen avslöjade i går uppger ungefär var tionde elev som har kränkts att de vid något tillfälle har blivit kränkta på grund av deras tro.
Att lära sig hur mobbning kan motverkas ingår givetvis i lärarutbildningarna. Men efter att ha föreläst om mobbning för lärarstudenter konstaterar Håkan Wetterö att studenterna inte ansåg att de fick tillräcklig utbildning.
– Jag blev väldigt förvånad, säger han till Dagen.
– Mobbning förändras, liksom dopning, hela tiden och precis som när det gäller dopning gäller det att vi inte får komma för många steg efter.
Vill sänka andra
Håkan Wetterö arbetar som värdegrundspedagog på Prolympia och som föreläsare. Han är även instruktör i Olweusmetoden, ett av flera program mot mobbning och kränkande behandling som används på svenska skolor.
Han hävdar att det inte finns någon mobbning som bygger på tro eller sexuell läggning. I stället menar han att mobbning handlar om att skapa maktstrukturer.
– Man vill höja sig själv och samtidigt sänka andra. Och då kan olika verktyg användas, till exempel att någon är kristen eller rödhårig. Mobbarna och medlöparna har helt enkelt bestämt vad som är fel.
Inte bara i skolan
Det finns olika uppgifter om hur vanlig mobbning som fenomen är. Åsa Morberg, docent i didaktik, nämner att 60 000 barn anses vara utsatta för mobbning i Sverige.
”Mobbning följer ofta barnen och de mobbas inte bara i skolan, utan även i hemmet, på fritiden och på nätet. Mobbarna finns oftast i samma skola, i samma fritidsaktiviteter, i samma communities på nätet. Att enbart arbeta mot mobbning i skolan löser inte problemen ... Föräldrar har också ett stort och viktigt ansvar att arbeta förebyggande och ta tag i eventuella problem med mobbning”, skrev hon i höstas i en bloggpost på Skolvärldens webbplats.
Spetskompetens räcker inte
En av sakerna som Håkan Wetterö poängterade när han träffade lärarstudenterna var att mobbningen ofta inte är det värsta i sig utan att ingen vuxen gör något.
Räcker det med att varje skola har någon eller några lärare som är mobbningsexperter och som får jobba mot mobbning på skolan?
– Nej. Spetskompetens är bra, men det räcker inte. Det finns alltid en risk att ärenden inte kommer fram och det räcker med att två eller tre vuxna missar varningssignaler för att allt ska spricka. Jag brukar likna situationen med en hårt uppblåst ballong, det är väldigt ömtåligt.
Föreläser i kyrkor
I sin roll som föreläsare träffar Håkan Wetterö regelbundet lärare. Men han har även anlitats av kyrkor för att undervisa om mobbning. För några veckor sedan besökte han till exempel Missionskyrkan i Bankeryd.
– Jag anpassar föreläsningarna efter sammanhang, men budskapet är alltid detsamma.
– Det handlar om gruppmekanismer. Hur ser ledarskapet i gruppen ut? Och det är viktigt att komma ihåg att kränkningar är bevis på otrygghet i gruppen. Jag brukar alltid börja med att prata om vad kränkande behandling och mobbning är. Det är steg ett och där måste det finnas en samsyn.
Hur ser du på mobbning av barn på grund av deras tro?
– Jag möter otroligt många mobbade barn. Men mobbningen beror alltså i grund och botten inte på exempelvis tro. Däremot händer det faktiskt att kristna elever utnyttjar sin tro för att rättfärdiga sina kränkande handlingar. Alla vill minimera risken för att upptäckas som mobbare och man kan lära sig att mobba på ett "snyggt sätt" som är svårt att se.