Nyheter

Pingst gör ny bönesatsning enligt engelsk modell

Inspiration från England när församlingar inbjuds till bön för expansion

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.
Bön och lovsång live blir det från Pingstkyrkan i Västerås.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag, fredag och lördag kvällar gör Pingst en ny bönesatsning enligt modell från Elimrörelsen i England. Över hela landet hoppas man att kyrkor, hemgrupper och enskilda i veckan ska följa livesändningar från Västerås och vara med i bönen.

Det är i en förlängning av konferensen Pingst pastor utanför Stockholm nyligen som Pingst – fria församlingar i samverkan nu inbjuder till bön för att kunna plantera nya kyrkor, nå fram till fler barn och ungdomar och att kunna göra satsningar ut i samhället.

– Vi tar sats för de stora behov som finns i våra församlingar och också ut internationellt. Vi vill att varje församlingsledning i Pingst ska ha expansion på sin agenda, och fundera över om det finns någon stadsdel de inte har varit i, eller något de inte har gjort för utsatta. Vad är då bättre än att be, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS och pastor i Västerås.

– Vi vill be i expansiv riktning för de kommande tio åren, som man nu också ber internationellt.

Möjligt att skicka in bönebehov

Tre lovsångskvällar med bön i digital livesändning från Pingstkyrkan i Västerås blir det alltså. Närmare tio pastorer från olika församlingar i Mälardalsregionen kommer de olika kvällarna att vara med och leda bönen, där det också finns möjlighet att interagera genom att skicka in bibelord och bönebehov via en länk. Ett lovsångsteam är på plats för att spela och sjunga tillsammans med mötesbesökarna.

– Vi hoppas att det här inte bara ska vara envägskommunikation. Vill det sig väl kan det kanske också vara ett frö till att vi återkommer med mer fokuserade satsningar för att framöver stimulera bönelivet i Sverige. Men det får vi se. Det har varit en kort startsträcka, men jag uppfattar att många församlingar hakar på, säger Daniel Alm.

Daniel Alm
Daniel Alm

Hemgrupper som följer

Han kan inte ange någon siffra, men nämner Tidaholm, Falköping, Mullsjö och Boden som pingstförsamlingar som på olika sätt peppar för satsningen. En del möts på plats framför en skärm i kyrkan, andra i hemgrupper och åter andra enskilt.

Hur ser det ut med bedjandet i pingströrelsen i dag?

– Jag uppfattar absolut att det finns ett böneliv. Bara i vår församling i Västerås har vi kanske 10–15 olika typer av bönemöten med olika fokus varje vecka, och olika hemgrupper. Men det klart att det vore fantastiskt om bönemötena kunde bli lika stora som gudstjänsterna.

– Vi behöver bön i enskildhet och bön i gemenskap. De båda kan stärka varandra. Ibland är det mer av tacksamhet och ibland mer av arbete i bönen. Men nog behöver bönelivet lyftas, säger Daniel Alm.

Powered by Labrador CMS