Nyheter
Pingst Linköping: Inte rättvist att föregå process om Bjärka-Säby
150 medlemmar deltog i en diskussion om Bjärka-Säbys framtid

Ekumeniska kommuniteten är hoppfull om en lösning av gudstjänstfrågan på Bjärka-Säby efter ett församlingsmöte.
Föreståndaren i Pingst Linköping vill dock inte uttala sig innan medlemmarna har hunnit sätta sig in i frågan.
“Det vore inte rättvist att föregå den processen”, skriver föreståndaren Marcus Sönnerbrandt till Dagen.
I lördags samlades medlemmarna och församlingsledningen i Pingstkyrkan Linköping till ett digitalt möte för att diskutera förra veckans stora nyhet: uppsägningen av Ekumeniska kommunitetens ansvar för gudstjänster på Nya Slottet Bjärka-Säby. I ett brev som skickades till kommuniteten motiverade pingstförsamlingen sitt beslut att ta tillbaka gudstjänstlivet som ett sätt att ge det en “tydligare koppling till den pentekostala traditionen”.
På lördagens möte deltog 150 medlemmar, där en av dem var Joel Halldorf, medlem i både församlingen och kommuniteten. Efter mötet uttryckte han hoppfullhet om att konflikten ska kunna lösas.
– Vi står nog inte så långt från varandra som brevet ger sken av, sa Joel Halldorf.
Vill inte föregå processen
Marcus Sönnerbrandt, föreståndare och pastor i Pingstkyrkan Linköping, vill inte kommentera hur han uppfattade församlingsmötet i helgen.
“Vår process som församling pågår och det är många medlemmar som har varit och är engagerade i den. Det vore därför inte rättvist att föregå den processen”, skriver han till Dagen.
Sönnerbrandt noterar att det finns många olika röster i församlingen som ska få möjlighet att komma till tals.
“Det bör poängteras att av församlingens knappt 1 500 medlemmar deltog cirka 150 vid lördagens församlingsforum”, skriver han.

“Uttryckt stark önskan”
Jan-Erik Olsson, förste vice ordförande i församlingens styrelse, deltog i mötet och säger att det fanns en konstruktiv atmosfär gällande kommunitetens situation på Bjärka-Säby.
– Det här var väl ett bra avstamp för vidare samtal kring de här frågorna. Vi förstår varandras situation som jag ser det och förstår att alla vill ha ett fortsatt samtal, så ska vi nog hitta en väg framåt, säger han.
På mötet tydliggjorde församlingsledningen att Pingstkyrkan Linköping inte strävar efter en radikal förändring i och med beslutet.
– Det handlar inte om att ta gudstjänsterna vi har i Cupolen, lägga karbonpapper på det och lyfta över det till Bjärka-Säby. Där måste vi i stället kunna ha gudstjänster med större utrymme för stillhet, det vill vi vara rädda om och bevara, säger Jan-Erik Olsson.
Samtidigt står det klart att församlingens vilja att ta över gudstjänstlivet på Bjärka-Säby kvarstår.
– Vi har uttryckt en stark önskan om det. Sedan tror jag att vi kan resonera om allting, säger han.