Nyheter
Pingst nationellt lägger ner avdelning - fyra sägs upp
Kommunikations- och eventavdelning i Alvik försvinner

Nationella Pingstkontoret i Alvik, Stockholm, avvecklar fyra av cirka 65 tjänster och gör en omorganisation där kommunikations- och eventavdelningen läggs ned. Förändringen sker efter signaler om att mer av kraft och initiativ framöver behöver komma ifrån de lokala församlingarna.
Efter tidigare pingstföreståndaren Daniel Alms plötsliga arbetsbefrielse och avgång i oktober har den nya ledningen med Pelle Hörnmark i spetsen rest runt i församlingarna i landet och försökt lyssna in vilka behoven är. Det berättar Elisabeth Celaya, direktor för Pingst – fria församlingar i samverkan (Pingst FFS). Men de samtal om arbetets inriktning och syfte som lett fram till omstruktureringen är något man har jobbat med under ett par års tid, uppger hon.
– Vi vill hitta nya sätt att samverka med församlingarna och jobba mindre från centralt håll. Vi har försökt lägga örat mot rälsen och lyssna in församlingarna. Vi vill öka delaktigheten, bygga “vi-et” och jobba tillsammans med församlingarna, säger Elisabeth Celaya till Dagen.
Rådslag och Nyhem
Hon beskriver detta som en process framåt, steg för steg.
Rent praktiskt vill Pingstledningen bejaka ett ökat församlingsengagemang kring stora konferenser, som Pingst ledare, Pingst pastor, årsmötet Rådslaget samt sommarkonferenserna Nyhem och Lappis. Pingst centralt har på senare år fått en allt större roll i den typen av event, konstaterar man.

Färre inlägg på Instagram
Kommunikations- och eventavdelningen på Pingst i Alvik har bestått av sju tjänster. Omstruktureringen innebär, efter genomförda mbl-förhandlingar, att fyra av dem helt försvinner och att två av tjänsterna blir kvar på Pingsts nationella enhet. En tjänst förflyttas till PMU:s kommunikationsavdelning.
Hur ska Pingst kunna kommunicera utåt efter neddragningarna?
– Vi kommer vid behov att köpa in externa tjänster och lägga ut uppdrag, vid sidan av den kommunikationskompetens som finns kvar. Vi vill inte bli tysta, utan fortsatt vara en röst. Men det är klart att det kommer kanske inte att bli lika många inlägg på Instagram och i sociala medier som tidigare, säger Elisabeth Celaya.
I dagsläget finns dock inga tankar på att lägga ner någon specifik kommunikationskanal.
Inte ekonomisk kris
Det är alltså inte någon ekonomisk kris i budgeten som gör att antalet tjänster nu dras ned, även om pengar på det här sättet frigörs som kan användas till annat. Utan det handlar mer om en ideologisk omstrukturering.
– Vi vill jobba på ett annat sätt. Mer i samverkan med församlingarna, säger Elisabeth Celaya.