Nyheter

Pingst och Filadelfia gjorde upp i rätten

Två pingstförsamlingar kommer inte överens, och nu har Helsingborgs tingsrätt avgjort deras tvist.

Publicerad Senast uppdaterad

Konflikten gäller ett hus som ligger i Höganäs, drygt tre mil norr om Helsingborg. Huset tillföll Filadelfiaförsamlingen år 1942, och den vita villan har använts som en utpost av Helsingborgs pingstförsamling (som tidigare hette just Filadelfiaförsamlingen).

Men när gruppen i Höganäs i juli 2015 bildade en egen ideell förening, som påstod sig ha rätt till huset, började tvisten om vem som egentligen ägde lokalen.

Är det Pingstförsamlingen i Helsingborg som har rätt till huset? De menar att de har disponerat lokalerna sedan 1942, och att gruppen i Höganäs varit en del av församlingen. Ända tills en liten grupp bröt sig ur för två år sedan, och samtidigt ville ta med sig huset.

Eller är det Filadelfiaförsamlingen i Höganäs lokaler? De menar att de inte har varit en del av pingstförsamlingen i Helsingborg, utan de bedrivit verksamheten självständigt sedan 1942.

Gick till rätten

Eftersom de båda pingstförsamlingarna inte kunde lösa det här sinsemellan slutade det med att tvisten landade i Helsingborgs tingsrätt.

För att lösa konflikten var tingsrätten tvungen att gå tillbaka till 1942 för att se vad det stod i köpekontraktet, då huset tillföll ”Filadelfiaförsamlingen i Höganäs”. Båda pingstförsamlingarna menar att det är just deras församlingen som åsyftas.

Filadelfia vann

Roland Oldbring är ordförande i Helsingborgs pingstförsamling.

– Det har varit samma församling i alla tider. Men en grupp på sex medlemmar gick bakom vår rygg, och tog med sig pantbrevet för att skriva över fastigheten på sig själva, säger han till Dagen.

– Vi är en församling med 550 medlemmar och vi har verksamhet på fyra olika platser, i Helsingborg, Vallåkra, Åstorp och Höganäs, där alla är med i församlingen.

Verksamheten i Höganäs har de drivit i 70 år, och enligt Roland Oldbring finns det gott om dokumentation i församlingens ägo som styrker detta.

Varför har ni inte kunnat göra upp?

– Det kom ett krav från deras sida att de ansåg att fastigheten var deras. Vi erbjöd oss då ett samtal med dem, men de ville inte ha det.

– Sedan bytte de lås i fastigheten, och det var i det läget vi begärde handräckning från myndigheterna. Då kom det fram att de gått till lantmäteriet för att få över fastigheten på sig.

Roland Oldbring säger att han inte förstår vad de har att vinna på denna brytning, och han säger också att flera andra som varit verksam i utposten i Höganäs valde att i stället engagera sig i moderförsamlingen i Helsingborg.

Håller inte med

Ordföranden i Filadelfiaförsamlingen i Höganäs heter också Roland, men med efternamnet Gunnarsson. Han håller inte alls med i beskrivningen och menar att någon brytning aldrig har skett.

– De ha trott att vi har varit en utpost, men vi har varit en egen församling hela tiden, säger Roland Gunnarsson till Dagen.

Som därmed har rätt till lokalerna?

– Ja, det är klart. Det är fullständigt obegripligt hur de kunde sätta i gång en sådan här procedur.

Han säger att de är åtta personer som tillhör församlingen, och vill inte säga så mycket mer i medierna, utan hänvisar hellre till domen, som han menar är mycket talande.

För när Helsingborgs tingsrätt i fredags satte ned foten så var det just Filadelfiaförsamlingen i Höganäs som drog det längsta strået.

”Det kan … inte råda något tvivel om att Filadelfiaförsamlingen, som fick sitt organisationsnummer år 2015, är samma ideella förening som allt sedan år 1942 varit verksam i Höganäs”, står det då Helsingborg tingsrätt fick säga sitt.

Den förlorande parten, pingstförsamlingen i Helsingborg, dömdes också att betala rättegångskostnader på 60 000 kronor.

Roland Oldbring säger att nu återstår det att se hur församlingen reagerar. De ska inom kort ha ett samtal med advokaten och ha en diskussion om de tänker överklaga domen.