Nyheter

Pingst skärper rutiner kring vigselrätt och tystnadsplikt

Pingströrelsen skärper upp sina rutiner kring vigselrätten och förtydligar sig kring tystnadsplikten. Detta bland annat sedan kammarkollegiet granskar ett enskilt ärende gällande vigsel.

Pingst – fria församlingar i samverkan skärper sina rutiner kring vigselrätt och tystnadsplikt. Andreas Ardenfors, verksamhetsledare för Pingst församling.
Publisert Sist oppdatert

På sin webbsida har Pingst – fria församlingar i samverkan nu uppdaterat vad som gäller kring tystnadsplikt och vigselutövning. I det senare fallet är pastorer med vigselrätt också myndighetsutövare.

När 650 pingstpastorer i veckan har varit samlade till den nationella konferensen Pingst pastor var frågan på agendan, med en uppmaning till pastorerna att vara noggranna och uppdaterade kring de regler som gäller, och att aldrig slarva.

– Man ska kunna lita på att går jag och har ett samtal i tystnadsplikt med en pingstpastor då stannar det där. Absolut och livslångt, inskärpte Andreas Ardenfors, verksamhetsledare för Pingst församling.

Nytt dokument om tystnadsplikt

Pingst anordnar själavårdskurser och har ett själavårdsnätverk inom Pingst Omsorg som utbildar och hjälper pastorerna inom området. Och om en pastor på något sätt skulle bryta mot tystnadsplikten kan han eller hon också bli av med vigselrätten, informerade Ardenfors.

Han uppmanade pingstförsamlingarna att anta det nya uppdaterade dokument kring tystnadsplikten som Pingst FFS har tagit fram.

Bara kristna vigslar

När det gäller vigselrätten betonades att Pingströrelsen bara utför kristna vigslar, och alltså inte av snällhet kan agera myndighetsutövare för borgerliga vigslar, eller utföra vigselliknande gudstjänster som inte är verkliga vigslar.

Pingst vill utreda om samfundet bör tillsätta ett förtroenderåd för hur vigselrätter ska utdelas och dras in. I lokala församlingar med flera vigselrätter planeras att inrätta lokala vigselsamordnare.

Powered by Labrador CMS