Nyheter
Pingst vill ha fler kvinnliga ledare: ”Synliggör vad det är som bromsar kvinnor i vår kultur”
Seminarium den 14 seprember i Jönköping blir startskottet för samtal om hur fler kvinnor ska kunna bli föreståndare och verksamhetsledare inom pingströrelsen.

Den 14 september arrangerar Pingströrelsen en dag om kvinnor i ledarskap. Dagen, som hålls i Jönköping, blir startskottet för ett större fokus på både vad som hjälper, och vad som stjälper.
– Om vi ska kunna jobba bort det som bromsar kvinnor i vår kultur, måste det synliggöras, säger Pernilla Olsson, pastor i en Lifecenter Church i Västerås och en av de ansvariga för seminariet.
”Vi möts för teologiskt samtal och [för] att identifiera vilka typ av hinder som kvinnor i olika ledarfunktioner i våra församlingar kan uppleva,” står det i inbjudan till seminariet, som fått rubriken På Guds hjärta och på Pingsts agenda – en dag om kvinnor i ledarskap.
– Vi ser för få kvinnor, kanske inte som pastorer och ledare men i de högre positionerna, som föreståndare och verksamhetsledare, säger Pernilla Olsson till Dagen.
Dagen och Frikyrkopodden har berättat om hur kvinnors ledarskap inom Pingst växt fram historiskt, men också fört fram vittnesmål av kvinnliga pastorer som upplevt att de hållits tillbaka på olika sätt.
– Pingst har berett frågan i flera omgångar, men ändå ser vi att det finns hinder som gör att kvinnor inte tar plats överallt, säger Pernilla Olsson.
Nu vill Pingsts styrelse lyfta kvinnor i ledarskap på nytt, vilket bland annat sker genom höstens seminarium. Syftet är både att stimulera samtal i församlingarna och att lyssna in konkreta förslag till hur man kan jobba med frågan centralt och lokalt, förklarar Pernilla Olsson.

– Jag kan tänka mig att det kommer omkring 100 personer och att det blir ett avstamp för goda samtal i församlingarna och för nästa steg, som vi kommer att bjuda in till senare.
Teologi och praktik
Dagen kommer att innehålla samtal om både teologi och praktik.
– Vi kommer att få några goda exempel och samtala om vad som fungerat för oss i våra egna kontexter, men också tala om de hinder vi ser och om vad vi kan göra för att plocka bort dem.
De hindren, menar hon, kan handla om egna och andras förväntningar, och om pastorsrollen som sådan.
– Kvinnor frågar sig själva i högre utsträckning än män om de har vad som krävs för att klara uppgiften, säger Pernilla Olsson.
Här skulle församlingar kunna vara tydligare med vilka gåvor de söker, och vad som faktiskt inte ingår i rollen. För den outtalade förväntan som finns på att föreståndaren ska kunna allt, finns nog främst inom en själv, menar hon.
– Man måste våga tänka att Gud har kallat mig, gett mig specifika gåvor, och han kommer att blåsa sin Ande på dem. Jag kommer göra saker både bra och dåligt, och misslyckas ibland, och det är inget mer med det, säger hon.
– Att vara pastor och föreståndare är så mångfacetterat. Det finns massor man inte kan kunna i förväg och då behöver man vara trygg i att man inte har alla svaren, och att det finns folk runt omkring som hjälper till.
Sitter i väggarna
Även om Pernilla Olsson inte upplevt särskilt stora motgångar själv, ser hon hur den kultur som “sitter i väggarna” gör att män oftast lyfts fram i de större sammanhangen.
– Ändå har det blivit mycket bättre. Det var svårt att känna sig inkluderad när människor som gick upp på scenen inte ens presenterades, minns hon.
Teologin bakom kvinnligt ledarskap är inte det stora problemet. Ändå måste den lyftas fram om och om igen, menar Pernilla Olsson.
– Vi hoppar lätt över den, och tänker att alla väl vet vad vi tror. Men när rösterna som ifrågasätter kvinnligt ledarskap ökar i styrka måste vi hjälpas åt, så att vi är trygga och tydliga i vår teologi.
Många kvinnliga studenter
Pingst är det frikyrkosamfund som har lägst andelen kvinnliga föreståndare, enligt en undersökning som Dagen gjort – endast 16 procent.
Men att intresset för att arbeta som pastor är stort även bland kvinnor märks bland de många kvinnliga studenterna på ALT, Akademin för ledarskap och teologi. Det är inte minst dessa unga kvinnor och deras kallelser som Pingst behöver värna i framtiden, enligt Pernilla Olsson.
– Säg att vi skulle ha 50 procent kvinnliga studenter på ALT. Då skulle det behöva synas ute i rörelsen. Det blir konstigt om vi utbildar lika många kvinnor som män, eller fler, och så tippar det över åt andra hållet.