Nyheter
Pingstledaren anmäler SR till granskningsnämnden
P4 Dalarna har i sommar granskat frikyrkor som de menar diskriminerar homosexuella. Nu har pingstledaren Daniel Alm gjort en anmälan till granskningsnämnden då han menar att programmen är osakliga.

"Falu kommun samarbetar med homodiskriminerande frikyrka". Så löd rubriken på ett av de inslag som P4 Dalarna har gjort den senaste tiden där de säger sig avslöja hur frikyrkor i Dalarna diskriminerar homosexuella.
Deras reportage handlar om Lugnetkyrkan, en EFK-församling i Falun, samt pingstkyrkan i Leksand. Huvudkritiken är att församlingarna inte viger samkönade par, vilket i reportagen ses som diskriminering.
Ställs mot väggen
I sin granskning ställer också P4 Dalarna berörda kommuners företrädare mot väggen och undrar hur de kan samarbeta med frikyrkor som diskriminerar homosexuella, och det framställs som att kyrkorna inte står bakom kommunernas värdegrund om alla likas värde.
Frågan hettar till då de berörda kommunerna och församlingarna har ekonomiska samarbeten för miljonbelopp. Det handlar om att kommunen hyr församlingens lokaler för konferenser och förskoleverksamhet. Det handlar också om hur kyrkor och kommun samarbetar i integrationsfrågor, där kyrkor för bidrag för sin verksamhet.
Läs mer | Hasse Boström: Osaklig kritik mot församlingar som följer lagen
Anmäler till granskningsnämnden
Granskningen har fått pingstledaren Daniel Alm att reagera kraftfullt, och han går nu ut offentligt och berättar att han anmäler Sveriges radio P4 Dalarna till granskningsnämnden, som lyder under Myndigheten för press, radio och tv.
"Är vi diskriminerande eller blir vi diskriminerade?", skriver han som rubrik då han i ett längre inlägg på Facebook redogör varför han anmält programmen.
Tycker de är osakliga
Daniel Alm menar att reportagen är osakliga samt att betydelsefulla uppgifter utlämnas. Han hänvisar exempelvis till den svenska lagstiftningen och äktenskapsbalken där svenska trossamfund har vigselrätt, men samtidigt inte någon skyldighet att viga personer som ber om det.
De flesta samfund i Sverige har landat i att inte viga samkönade par och det är knappast någon större hemlighet att den linjen gäller såväl EFK som pingströrelsen.
– Pingströrelsen i Sverige är en del av det svenska samhället. Vi driver ingen kampanj för att lagen om äktenskap där samkönade vigslar ingår ska rivas upp. Men i lagtexten ges vi och alla samfund utrymme att ha en fortsatt övertygelse i frågan om vilka vi viger. – Vi har vigselrätt, inte vigselplikt. Om man anser att vi ska fråntas vigselbehörighet är det en lagstiftningsfråga, skriver Daniel Alm då han påpekar att P4 Dalarna helt missat den detaljen.
"Riskerar hetsa"
Han menar i stället att det snarare är Sveriges Radio som med sitt agerande riskerar att hetsa mot de utpekade församlingarna samt enskilda kristna.