Nyheter
Pingstledaren Daniel Alm skriver brev till landets pastorer om hbtq
Pingstföreståndaren Daniel Alm skickar blev till alla pingstpastorer om hbtq och äktenskapssyn.

Pingstledaren Daniel Alm skriver brev till landets pingstpastorer – och slår återigen fast att pingströrelsen inte kommer att byta position i synen på äktenskapet. Han menar samtidigt att homosexuella kan vara medlemmar och aktiva i rörelsens församlingar.
Det är efter det senaste årets intensiva mediebevakning av frågan kring samkönade äktenskap och hbtq-frågor i frikyrkan, inte minst i sekulär press, men också efter interna diskussioner, som Daniel Alm försöker sammanfatta sin syn, något som Världen idag var först med att rapportera.
Han formulerar sig under rubriken ”Frälsning till alla är uppdraget – att leva tillsammans är utmaningen”, och påtalar i ett Facebookinlägg efteråt livets komplexiteter och att det behövs känslighet och ödmjukhet i tonläget.
Pingstledaren skriver i det tresidiga brevet, som även Dagen har tagit del av: ”Vi har en position i vilka vi har tro för att viga, en man och en kvinna, jag ser inte att det kommer att förändras. Det är helt enkelt det ljus vi har över Bibelns undervisning.”
Om en enskild församling skulle vilja välja en annan äktenskapssyn säger Alm att församlingen behöver ”förändra sin relation till Pingst”.
”Läggningen påverkar inte”
Daniel Alm menar samtidigt att det är självklart att homosexuella kan vara medlemmar och aktiva i en pingstförsamling, och är övertygad om att församlingarnas önskan är att så långt man kan, vilja innesluta och uppmuntra människor till engagemang. Själva läggningen och identiteten är inte frågor här, påpekar han, men skriver att det finns vägval i livet som kan påverka.
Han ser inte att pingströrelsen med sin äktenskapssyn kommer att ha pastorer som själva lever i samkönade relationer.
Mycket av detta har Alm uttryckt tidigare, men förtydligar alltså nu till pingstpastorerna.
Tar avstånd från omvändelseterapi
Det nya begreppet omvändelseterapi beskriver pingstledaren som odefinierat och olämpligt att använda av pastorer, också utifrån att Pingst vill ta avstånd från alla typer av tvång.
Daniel Alm värjer sig även mot påtryckningar inifrån kristenheten om att behöva bli mer tydlig i fråga om vad som är synd. Han skriver: ”Vi blir ärkehycklare om vi definierar, pekar ut och dömer vissa synder noggrant och andra inte alls.” Och vidare: ”Jag tror inte vi vinner något på att stigmatisera just den fysiska längtan och de behov människan bär. Synden blir absolut till enskilda handlingar men har bakomliggande orsaker som ersätter människans längtan efter Gud.”
Alm lägger till att han vill tala med mindre bokstäver om sexualitet och samtidigt ropa med stora bokstäver om bibel-, församlings- och dopsyn. Han efterlyser mjukhet och respektfullhet i dialoger, men också tydlighet i förkunnelsen av Kristus.
Röstning är inte vägen
Han deklarerar att Pingst vill hålla kvar vigselbehörigheten för sina pastorer och församlingar. Vidare att det varken är ”via dogmer eller röstningsförfaranden” pingströrelsen fungerar i den här typen av frågor, utan genom processer av bibelstudier och dialog.
Pingstledaren skriver till sina pastorer: ”I kärleken till Gud ingår kärleken till hans ord och till människan. Pentekostal bibelsyn ställer frågan ‘Vad säger Anden i församlingen?’, och vi predikar det vi har tro för, inte för åsiktens skull utan för människans skull.”